Alla ämnen
biogas

Gasum och Scania utvidgar biogasinfrastrukturen i Södertälje

Gasum och Scania utvidgar biogasinfrastrukturen i Södertälje
Den nya Södertälje-stationen erbjuder förbättrad tillgänglighet och toppmodern teknik jämfört med de äldre befintliga stationerna i Järna och Älvsjö, vilka ska avvecklas. Foto: Scania

Gasum etablerar en ny tankstation med flytande och komprimerad biogas i Södertälje. Stationen öppnar under första halvan av 2024.

Den ligger vid trafikplats Södertälje Syd i direkt anslutning till Scanias produktionsanläggning. Samarbetet mellan Gasum och Scania möjliggör denna placering vid denna logistiska knytpunkt och markerar därmed en betydande utveckling i att främja ett mer hållbart transportsystem i regionen.

Såväl tunga transporter som mindre fordon kan tanka.

– Samarbetet med Scania är helt rätt ur alla perspektiv. De ligger i framkant när det kommer till utveckling av gasdrivna lastbilar, och deras upplåtelse av mark för detta projekt illustrerar styrkan i ett gemensamt fokus på hållbara lösningar och trygg energiförsörjning i detta expansiva område, säger Sharareh Edström, Head of Business Traffic Sweden på Gasum i ett pressmeddelande.

Modernare teknik

Unikt för denna nya station är att Gasum redan från start planerar två dispensrar för komprimerad gas och två dispensrar för flytande gas, vilket är mer än standardutförandet. Detta kommer att medföra snabbare tankning och en väsentligt större kapacitet jämfört med de äldre stationerna.

– Vi är glada att kunna bidra till att infrastrukturen för biogas byggs ut. Den nya stationens strategiska läge mellan E20 och E4 gör att den kommer att få en viktig funktion i omställningen till ett hållbart transportsystem, säger Jonas Strömberg, Sustainable Transport Solutions Manager på Scania.

Minskar utsläppen med 90 procent

Genom användning av biogas kan koldioxidutsläppen minskas med upp till 90 procent jämfört med konventionell diesel och till och med över 100 % om gödsel tas tillvara, enligt Energigas Sverige.

– Vi är övertygade om att gas som drivmedel är en del av framtidens energipalett. Därför satsar Gasum på att vidareutveckla tankinfrastrukturen för gasen i samma snabba takt som tidigare. Samtidigt utökar Gasum den egna produktionen av biogas för att tillgodose marknadens ökade behov, säger Sharareh Edström.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy