Alla ämnen
Biogas

Gasum öppnar ny biogasstation i Vårgårda

Gasum öppnar ny biogasstation i Vårgårda
Gasum Vårgårda. Foto: Gasum

Energibolaget Gasum fortsätter att bygga ut tankstationsnätet för biogas. Deras tjugonde biogasstation etableras i Vårgårda och är ett samarbete mellan Sandahlsbolagen, Volvo Lastvagnar AB och Gasum.  

Med Vårgårda stationen kommer Gasum att ha 22 tankstationer för flytande gas runt om i Sverige, och 50 stationer totalt i Norden där några drivs av partners till Gasum.

I takt med att infrastrukturen byggs ut blir det fler och fler gasdrivna fordon på de svenska vägarna.

I dag finns det uppskattningsvis 600 tunga fordon som drivs med flytande gas. Biogas är ett cirkulärt bränsle som drastiskt minskar koldioxidutsläppen med upp till 90 procent, jämfört med fossila bränslealternativ.

– Vi är glada över att den svenska regeringen fortsatt stödjer utbyggnad av biogasanläggningar och tankstationer, säger Sharareh Edström, Sverigeansvarig hos Gasum.

Utvidgat samarbete med Sandahls

Stationen i Vårgårda är ett bevis på utvidgat samarbete mellan Gasum och frakt- och logistikföretaget Sandahls Logistik med systerbolagen Sandahls Vårgårda och Sandahls Fulload.

Sandahlsbolagen har som målsättning att fasa ut fossildrivna transporter i verksamheten under 2025 och har valt att investera i biogasdrivna fordon för vägtransporter för att kunna ställa om behöver förutsättningarna med ett heltäckande stationsnät finnas.

Etableringen möjliggör en accelererande takt av gasfordon i Sandahlsbolagens fordonsflotta som då kan möta upp de ökande kundkraven.

Gas – kostnadseffektivt vid utsläppsminskning

– Gas är ett kostnadseffektivt sätt att minska utsläppen och en lösning som finns tillgänglig redan i dag. Det finns ett stort intresse för att använda den här tankstationen och åtskilliga företag har signalerat att den här satsningen ger helt nya möjligheter för övergången till transporter med låga utsläpp, säger Sharareh Edström.

Användningen av förnybar biogas inom transporter kan minska växthusgasutsläppen med upp till 90 procent jämfört med fossila bränslen under bränslets livscykel.

– För att nå klimatmålen är vi beroende av att minska utsläppen inom tunga transporter, i synnerhet när det gäller långväga transporter, eftersom ca 70 procent av utsläppen från tyngre fordon kommer från detta segment. Av dagens tekniker är biogas den bästa lösningen som finns tillgänglig, menar Sharareh Edström.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy