Alla ämnen
Teknik & Utrustning

GoBiGas-projektet avslutas men anläggningen kan få en roll i framtidens energiförsörjning

Projektet GoBiGas 1, Göteborg Energis demonstrationsanläggning för storskalig produktion av biogas genom förgasning av skogsråvara, avslutas. Det beslutade styrelsen för Göteborg Energi vid ett möte onsdagen den 28 mars.

– Vi har det senaste året bedrivit ett intensivt arbete för att hitta en annan finansiering/ny ägare till GoBiGas. Diskussioner har förts med ett flertal intressenter. Men vi har inte nått en överenskommelse inom de ramar vi kan acceptera. Ledningen och styrelsen har tagit beslut att avsluta projektet i förtid. Bakgrunden är den stora ekonomiska påverkan som GoBiGas har på koncernens verksamhet. Detta kommer också att formaliseras med en ansökan till Energimyndigheten, säger Alf Engqvist, vd för Göteborg Energi.

GoBiGas som invigdes i november 2014 läggs nu i malpåse.
GoBiGas som invigdes i november 2014 läggs nu i malpåse. GoBiGas som invigdes i november 2014 läggs nu i malpåse.

– När vi nu avslutar projektet kommer vi att ta med oss de betydande framsteg och fina resultat vi har åstadkommit inom förgasningsteknik och biogas. Jag är övertygad om att dessa kommer vara en stor tillgång och betyda mycket för energibranschens och samhällets arbete mot en hållbar energiförsörjning, säger Elisabeth Undén, ordförande i Göteborg Energis styrelse.

GoBiGas-anläggningen kan får roll i framtiden

– Styrelsens beslut innebär att vi kommer att avveckla den nuvarande driften och verksamheten i GoBiGas. Vi ser att det händer mycket i energibranschen som påverkar utvecklingen av våra framtida energilösningar. Därför planerar vi att konservera anläggningen och behålla den under tiden vi dimensionerar energiförsörjningen till ett kraftigt växande Göteborg. I anslutning till GoBiGas har vi en väl fungerande infrastruktur. Det gör att anläggningen, i helt- eller delvis omarbetad form, kan spela en viktig roll för stadens framtida energiförsörjning, säger Alf Engqvist.

De personer på Göteborg Energi som berörs av beslutet kommer att tas om hand i enlighet med bolagets rutiner för omställning.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy