Alla ämnen
Opinion & debatt

Göran Berndes, 2017 års mottagare av Jan Häckners bioenergipris

Göran Berndes, verksam vid Chalmers, är årets mottagare av Jan Häckners bioenergipris. Det skriver Svebio i ett pressmeddelande.

Karin Medin, ordförande i Svebio överlämnade Jan Häckners bioenergistipendium till Göran Berndes verksam vid Chalmers.
Karin Medin, ordförande i Svebio, överlämnade Jan Häckners bioenergistipendium till Göran Berndes verksam vid Chalmers. Foto: Alan Sherrard Karin Medin, ordförande i Svebio överlämnade Jan Häckners bioenergistipendium till Göran Berndes verksam vid Chalmers.

Karin Medin, ordförande i Svebio överlämnade Jan Häckners bioenergistipendium till Göran Berndes verksam vid Chalmers. Utdelandet av priset ägde rum vid Svebios årsmöte 5 april. Priset delas varje år ut till en person som genom forskning, innovation eller företagsutveckling gjort en betydelsefull insats för att främja ökad bioenergianvändning på ett miljövänligt sätt.

Så här lyder motiveringen till varför priset i år tilldelats Göran Berndes:

”Göran Berndes är forskare vid Chalmers i Göteborg. Han har i många år forskat om biomassa-resursen, hållbar markanvändning och klimataspekter kring bioenergi. Han har etablerat sig som en ledande internationell expert inom dessa områden och är verksam bland annat inom International Energy Agency, IEA Bioenergy.

På senare år har Göran Berndes aktivt tagit del i debatten om bioenergins klimategenskaper och har på ett vetenskapligt sätt bemött generaliserande beskrivningar och påståenden om biobränslen som en klimatbomb som skapar kolskuld med extremt långa återbetalningstider. Han har kommunicerat denna kunskap även utanför den vetenskapliga kretsen, gett underlag till EU-kommissionen och påverkat beslutsfattare. Av särskilt stor betydelse är ett initiativ att samla en rad ledande internationella forskare för en gemensam artikel med titeln: Forest biomass – carbon neutrality and climate change mitigation, som publicerats av European Forest institute.

Ett exempel där Göran Berndes haft en central roll är det svar som gavs till en nyligen publicerad rapport från Chatham House. För bioenergibranschen är det mycket viktigt att kritik kan bemötas med vetenskapligt underbyggda argument. Det är också angeläget att forskare delat i debatten och förmedlar sina kunskaper. Det är mot den bakgrunden som vi Göran Berndes Årets Häckner-pris.”

För ytterligare upplysningar kontakta Gustav Melin, vd i Svebio, tel 070-5244400

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy