Samuel Dalén, COO, på Kährs svarar på frågor om den nya strategin att producera pellets i egen regi och att certifiera pelletsen enligt SBP.
– Vi hade tidigare en struktur där en extern part förädlade råvaran från golvproduktionen och vi bedömde att den strukturen inte var långsiktigt hållbar. Efter utvärdering av flera alternativ som exempelvis att sälja vår råvara på en öppen marknad eller förädla den själva, kom vi fram till att det var gynnsamt för oss att förädla råvaran i egen regi. Kährs har dessutom en tydlig hållbarhetsprofil och vi såg att produktion av pellets baserad på certifierad råvara från vår golvproduktion ytterligare förstärker vår hållbarhetsprofil. Vi får med hela kedjan från stock till golv och det som inte blir golv det blir högförädlad energi, säger Samuel Dalén.
Fanns det några andra alternativ som ni vägde mellan?
– Kährs analyserade också möjligheten att producera briketter, sälja råvaran oförädlad och att bygga ett eget värmeverk men kom fram till att pellets var det bästa både affärs- och hållbarhetsmässigt samt ur marknadskommunikationssynpunkt.
Har utfallet blivit lika bra som planen pekade på?
– Absolut, vi är otroligt stolta över det vi har åstadkommit på ganska kort tid. Vi byggde den här anläggningen på ett år och det är sannolikt ett av nordens mest moderna och effektiva pelletsverk, både försäljningsvolym och pris är enligt våra kalkyler, vi är nöjda, säger Samuel Dalén.
Varför exporterar ni det mesta av produktionen?
– Just nu exporterar vi 100 procent till Danmark. Det är ett resultat av att vi har en pellets som passar bra i industriella applikationer. Det finns köpare i Danmark och några industrier i Sverige. En annan orsak är att vi är beroende av en logistik som passar med hamnar, avstånd och fartyg. För oss är det gynnsamt att sälja till Danmark just nu men det är inte en överordnad strategi. Vi siktar mot att hitta en balans mellan olika segment och länder. I en optimal värld har vi kunder i Sverige och utomlands, och både industrikunder och konsumenter. Men där är vi inte riktigt ännu, säger Samuel Dalén.
Ni har SBP-certifiering i dag. Kommer
ni även göra ENplus-certifiering?
– Definitivt, jag är övertygad om att vi kommer att sälja pellets med ENplus-certifikat.
Vad avgjorde valet av teknisk utrustning till
pelletsfabriken och hur stor var investeringen?
– De två faktorer som avgjorde var pris och tid. Vi bedömde det som kostnadseffektivt att använda en del begagnad utrustning från Skellefteå Krafts nedlagda pelletsfabrik i Storuman. Den andra faktorn som påverkade var att vi behövde få tillgång till utrustning relativt snabbt. Investeringens storlek vill jag inte offentliggöra.
Hur ser du på processen att
certifiera er pellets enligt SBP?
– Det var en rätt omfattande process. Vi har verksamhet som skiljer sig från många pelletsleverantörer. För oss är det en ren biprodukt med ursprung från hundratals leverantörer i mer än tio länder. Vi har en komplex försörjningskedja som ska certifieras, något som kräver en hel del arbete. Samtidigt förstärker det hela vår hållbarhetsposition. Det ligger en hel del jobb bakom, men vi hade inte gjort detta om det inte hade varit värt det, säger Samuel Dalén.
Denna artikel publicerades först i Bioenergi nr 2-2020 som finns att läsa som e-tidning här