Alla ämnen
Biokraft

Halmstad Energi och Miljö beställer Biofuel Analyzer

Mantex AB har tecknat avtal med Halmstad Energi och Miljö AB om leverans av Biofuel Analyzer till Halmstad Energi och Miljös biokraftverk Oceanen. Biofuel Analyzer säljs som en mättjänst som omfattar mätinstrument, support och uppkoppling. Kostnaden är 400.000 – 600.000 per år.

Kraftvärmeverket Oceanen är beläget i Halmstads hamn. Bestående av fem pannor kan Oceanen totalt producera 130 MW fjärrvärme och 3,2 MW el.
Kraftvärmeverket Oceanen är beläget i Halmstads hamn. Bestående av fem pannor kan Oceanen totalt producera 130 MW fjärrvärme och 3,2 MW el. Kraftvärmeverket Oceanen

Kraftverket Oceanen som är vackert beläget i Halmstads hamn genererar cirka 140 GWh biobränslebaserad energi. Biofuel Analyzer ska användas på verkets två flispannor, som huvudsakligen använder träflis, GROT (grenar och toppar) och bark som bränsle.

Mätinstrument använder en röntgenbaserad teknologi för att enkelt, snabbt och noggrant analysera energiinnehåll, askvärde och fukthalt i biobränsle. Denna information är viktig för att kunna värdera olika typer av bränslen, men också för att effektivisera pannans drift.

Med Biofuel Analyzer kan energibolag få bränslet rätt värderat på en minut, sänka sina driftskostnader och öka effektiviteten i sina biokraftverk. Kostnaden för det biobränsle som levereras till anläggningarna kan anpassas efter bränslets energiinnehåll och fukthalt, samtidigt som pannorna kan styras bättre. Sammantaget blir kalkylen väldigt bra för våra kunder, säger Karl Wejke, ansvarig säljare på Mantex.

Biofuel Analyzer är en högteknologiskt produkt med internet-baserad koppling till en dedikerad molntjänst. Via denna IoT-koppling (Internet of Things) kan användaren enkelt analysera stora datamängder, samtidigt som instrumentets funktionalitet hela tiden utökas med bland annat nya bränsleprofiler. Molntjänsten möjliggör också integration med andra applikationer, som den svenska branchstandarden för virkesredovisning, VIOL.

De svenska energiproducenterna Fortum, Jämtkraft och Borås Energi och Miljö använder sedan tidigare Biofuel Analyzer för att analysera biobränsle.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy