Alla ämnen
Biokraft

Hög tid att se över styrmedel för fortsatta klimatsmarta investeringar i biokraft

– Invigningen gick fantastisk bra. Vi hade cirka 160 gäster på plats och energiminister Ibrahim Baylan invigde genom att trycka på knappen och släppa ner en skopa med flis, berättar Sammy Tanhua, vd för Skövde Värmeverk.

Elcertifikatsystemet måste utformas på ett bättre sätt än idag så att det ger bättre betalt till förnybar elproduktion, som biokraft, med styrbar effektreglering, menar Sammy Tanhua, vd för Skövde Värmeverk.
Elcertifikatsystemet måste utformas på ett bättre sätt än idag så att det ger bättre betalt till förnybar elproduktion, som biokraft,  med styrbar effektreglering, menar Sammy Tanhua, vd för Skövde Värmeverk. Elcertifikatsystemet måste utformas på ett bättre sätt än idag så att det ger bättre betalt till förnybar elproduktion med styrbar effektreglering, menar Sammy Tanhua, vd för Skövde Värmeverk.

Biokraftvärmeverket togs i drift vid årsskiftet och både pannan och ångturbinen har i princip gått i full drift sedan dess.

– Det är en fantastiskt fin panna som kompletterar vårt system och jag är imponerad över hur bra vi kan reglera anläggningen, från fullast till låglast. Valmet som huvudansvarig för panndelen har varit en bra leverantör. Vi har köpt till lite extra utbildning från Valmet för att driftspersonalen ska känna sig extra trygga, säger Sammy Tanhua.

Premiera styrbar effekt

– Turbin och generator har fungerat väldigt bra och nu vill vi kunna tjäna lite extra på att vi har väderoberoende förnybar elproduktion som vi enkelt att styra. Jag tog upp det med Ibrahim Baylan när han var här. Hela branschen väntar på besked om vad som ska hända med elcertifikatssystemet. Systemet måste utformas på ett bättre sätt så att det ger bättre betalt till förnybar elproduktion med styrbar effektreglering. Det vill till att Sverige ser fördelen och gynnar biokraftanläggningar som kan starta och stoppa med några minuters varsel. I Danmark körs biokraftanläggningarna mycket mer efter effektbehovet, eftersom de har avvecklat viss baskraft, menar Sammy Tanhua. Det ser vi inte i Sverige ännu. Men det kan bli mer aktuellt i södra Sverige när fyra av tio kärnkraftverk stänger till 2020.

Skövde tar större ansvar

– Jag är glad att vi i Skövde nu har en fantastiskt hållbar och klimatsmart elproduktion. Men om beslutet hade fattats idag hade vi nog inte valt biokraft. Hela konceptet med biovärme och biokraft har svårt att hävda sig ekonomiskt idag. Om vi hade gått enbart på strikt ekonomiska kalkyler så hade det stått en ny avfallspanna här idag och inte en biopanna. Vi tar här i Skövde ett lite större ansvar för en hållbar samhällsutveckling och för klimatet.

Dags att se över styrmedel

– Skövde har det sjunde lägsta fjärrvärme-priset i Sverige i dag och det ska vi fortsätta att ha. Skogsbränsle kanske kostar lite mer för oss. Men vi har mycket skogsindustri och skogsbruk i närområdet och genom att använda lokala bränslen skapas lokala arbetstillfällen i regionen, jämfört med om vi importerat avfall eller fossila bränslen. Det kan vara klokt att se över styrmedel för biovärme och biokraft. Om vi i Sverige ska fortsätta göra så här klimatsmarta investeringar. I dag hoppar många aktörer över bioenergi för värme- och elproduktion, när de tar nya investeringsbeslut och det är olyckligt för en hållbar samhällsutveckling och för klimatet, varnar Sammy Tanhua.


Denna artikel publicerades först i Bioenergi nr 2-2017

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy