Alla ämnen
Biokraft

Hargassner visar småskalig elproduktion från träflis

Framtiden är snart här. Vi visar exklusivt på Elmia Wood upp en kommande produkt Hargassner KWK en flispanna för elproduktion. Hargassner KWK är en produkt som kan producera 20 kW ström och 60 kW värme från lokalt producerad  och förnybar träflis. Pannan kommer under mässan att visas upp i Hargassners monter nr. 146 under Elmia Wood, 7-10 juni 2017, skriver Hargassner i ett pressmeddelande.

Hargassner KWK flispanna för elproduktion.
Hargassner KWK flispanna för elproduktion. Hargassner KWK flispanna för elproduktion.

– Vi har tagit med oss KWK pannan för att visa hur otroligt kompakt en sådan här anläggning kan vara och få lite feedback från våra kunder. Målet med mässan för oss i år är inte att sälja utan snarare visa upp vad vi har på gång inför nästa år och hitta några bra platser att installera de första referensanläggningarna på i Sverige, så fort vi fått klartecken att nollserien nere i Österrike som just nu säljs har fungerat tillfredsställande, säger Marcus Nordin representant på den svenska importören Hargassner Sverige.

– Jag tror att många väntat på den här typen av produkt för att kunna bli mer självständig i sin verksamhet och ta till vara på den egna skogen. Det finns redan en del liknande produkter från andra tillverkare, men Hargassner har jobbat hårt för att detta ska bli en produkt som verkligen går att använda och räkna hem ekonomiskt i verkligheten och att man ska kunna köra på vanlig flis med bark och sånt som det ser ut ute på gårdarna i verkligheten: Det är vi troligtvis ensamma om. Det enda man behöver göra är att hålla en vattenhalt i flisen på runt 15 procent.

– Just denna modell lämpar sig bäst till större fastigheter eller industrier som kan ta till vara på elen och värmen större delen av året.

– Det är roligt att bollen äntligen är i rullning, och vi kommer säkerligen att få se fler liknande produkter även för villor och byggnader med mindre energibehov de närmsta åren avslutar Marcus. Säljstart i Sverige är ännu inte fastställt.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy