Alla ämnen
Bränslehantering

Högt intresse för snabb fuktmätare

Valmet MR Moisture Analyzer blev godkänd för betalningsgrundande mätning för drygt ett år sedan. Bioenergi träffade Tommy Blom, vd för Konstholmen och agent för fuktmätningsinstrumentet, för att höra hur den nya fuktmätaren tagits emot.

Tommy Blom, vd för Konstholmen, som säljer Valmets fuktmätare i Sverige och Baltikum.
Tommy Blom, vd för Konstholmen, som säljer Valmets fuktmätare i Sverige och Baltikum. Tommy Blom, vd för Konstholmen, som säljer Valmets fuktmätare i Sverige och Baltikum.

Sedan fuktmätaren blev godkänd i juni 2016 har Tommy Blom haft demonstrationsenheter för tester hos flera intresserade kunder. Tierps Fjärrvärme köpte den första enheten i slutet av 2016. Mellanskog har en fuktmätare i produktion sedan mars 2017.

– E.ON Värme har startat tester i Örebro vilket är spännande eftersom vi gärna vill komma in hos de stora biobränsleanvändarna. Även pelletstillverkare har testat instrumentet. Det finns ett stort intresse och många som vill testa, men försäljningen har ännu inte riktigt tagit den fart som jag hade hoppats, säger Tommy Blom.

Jämförande tester

Under testerna jämförs Valmets fuktmätare med ugnsmetoden parallellt under några veckors tid. Med Valmets instrument kommer resultatet efter två minuter, att jämföra med ugnsmetoden som kräver 24 timmar. Under testperioden jämförs hela processen, inklusive handhavande och arbetsmiljön vid mätstationen.

– Metoden drar betydligt mindre energi jämfört med ugnsmetoden. För ett litet värmeverk som i Tierp kan det röra sig om 20 000–25 000 kronor per år. Med fler och större ugnar blir besparingen naturligtvis större, förklarar Tommy Blom.

Stabil mätning

Det har visat sig vid flera tester att det inte är ovanligt med systematiska fel vid användningen av ugnsmetoden.

– Osäkerheten med ugnsmetoden är känd i branschen sedan tidigare och kan bero på små fel som att temperaturen i ugnen inte är rätt eller att temperaturen varierar i delar av ugnen och att personalen öppnar och stoppar in nya prover. Tiden ugnen kan variera mellan 18 och 36 timmar. Om den som utför fuktmätning med ugnsmetoden följer svensk standard exakt och har en ny ugn då fungerar metoden bra. Men om ugnen blivit gammal och handhavandet varierar blir resultatet inte helt korrekt. Det som gör att Valmets fuktmätare är så stabil är att den kalibreras mot vatten och är därför okänslig för variationer inom ett sortiment eller mellan olika sortiment, mätaren räknar egentligen vattenmolekyler, förklarar Tommy Blom.

Även låga fukthalter

Under slutet av 2016 kom en uppdaterad version av Valmets fuktmätare med en ny uppdaterad magnet som klarar att med hög precision mäta material med riktigt låg fukthalt.

Detta är intressant för pelletsindustrin. Pelletsindustrin kan både mäta insatsråvaran samt mäta och kvalitetssäkra den färdiga pelletsen, menar Tommy Blom.

Snabbt svar på analys

Mellanskog har använt fuktmätaren i produktion vid Mackmyraterminalen sedan mars. Biobränslet som kommer in till terminalen vägs och prover för fukthaltsanalys tas från varje lass. Från terminalen levereras biobränsle till kunder i närområdet och med tåg till Värtaverket i Stockholm.

– Vi har jämfört den nya fuktmätaren med ugnsmetoden och kommit fram till att Valmets fuktmätare stämmer bra. Jag tror att mätning med ugnsmetoden är lite svajigare, med fuktmätaren blir resultatet stabilare. Fuktmätaren är väldigt lättanvänd men den största fördelen är att vi snabbt får svar på analysen av fukthalten, säger Jonas Olinder, ansvarig för 15 terminaler inom Mellanskog.

– Vi har kunder som har mindre flispannor med höga krav på att fukthalten ska hålla sig inom ett visst intervall. Nu kan vi ha bättre koll på att fukthalten ligger på rätt nivå innan vi skickar en leverans till kunden, säger Jonas Olinder.


Denna artikel publicerades först i Bioenergi nr 4-2017

Fakta

Om Mackmyraterminalen

Mackmyraterminalen är en järnvägsterminal i Forsbacka två mil väster om Gävle. Ytan är cirka 4,5 hektar. Mellanskog arrenderar en större del som biobränsleterminal. 

Under 2016 har terminalen elektrifierats vilket möjliggör trafik utan dieselväxellok.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy