Alla ämnen
Bränslehantering

Tågpremiär till SCAs nya massafabrik

Nästa sommar ska SCA:s nya stora massafabrik Östrand utanför Sundsvall stå färdig. Med en fördubbling av verksamheten krävs stora mängder råvara, där Sveaskog kommer att stå för en viktig del. Förra veckan gick första tåglasten med massaved från Stockaryd till Östrand.

– Det känns spännande att vi nu fått en tågförbindelse där vi kan skicka massaved från vår egen skog och våra sågverkskunder på småländska höglandet ända till Östrand utanför Sundsvall, säger Anna Malmqvist, försäljningschef för Sveaskog i södra Sverige.

I dagsläget skickas merparten av massaveden från de småländska sågverken till massabruk längs med kusterna. Det här blir första gången som Sveaskog skickar massaved från södra Sverige med tåg så långt norrut som nu – en sträcka på ungefär 80 mil. Målet är att till en början skicka ett tåg i veckan med 1 300 kubikmeter, motsvarande cirka 35 lastbilar med släp.

– Vi har en väldigt nära och bra dialog med våra kunder och det är roligt att kunna hjälpa dem att få avsättning för sin massaved på nya sätt. Ur miljösynpunkt är det också ett bra alternativ att kunna skicka en del av höglandsvolymerna långt från kusten via tåg istället för lastbil, säger Anna Malmqvist.

Satsar på en trygg start nästa sommar
Krister Bergman, logistiker på Sveaskog i södra Sverige var med när första tåget gick i onsdags.

– Vi hade redan börjat lägga upp ett litet lager vid Stockarydsterminalen som ligger vid stambanan. Våra sågverkskunder transporterar hit massaveden, där den vägs och mäts innan vi köper den för att sedan lastas på tåget av SCA med hjälp av

Stockarydsterminalen, berättar Krister Bergman.

Tåget fortsätter sedan hela vägen till Östrand, som har en egen terminal i anslutning till fabriken.

– Vi jobbar just nu på att få en bra lageruppbyggnad och lugn och trygg start när fabriken kör igång under nästa sommar, berättar Henrik Sakari, chef för kundförsörjning på SCA.

Nya fabriken fördubblar produktionen
Östrands nya massafabrik är den största industriinvesteringen någonsin i Norrland. Fabriken kommer att fördubbla produktionen från cirka 430 000 ton till 900 000 ton per år och får världens största produktionslinje för blekt barrsulfatmassa. Behovet av råvara är därför stort. SCA har också upphandlat nya lok och vagnar som kan lasta betydligt mer än tidigare.

– Leveransen från Stockaryd var den allra första tågleveransen från Sveaskog söderifrån och allt gick helt enligt planerna, säger Henrik Sakari.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy