Alla ämnen
Karriär

Hon blir Årets Kraftkvinna 2022

Hon blir Årets Kraftkvinna 2022
Årets kraftkvinna 2022 är Charlotte Bergqvist, chef på Cloudberry Clean Energy. Foto: Kraftkvinnorna

Till 2022 års kraftkvinna har hela 140 personer nominerats. Vinnaren presenterades under eventet ”Årets Kraftkvinna” i Stockholm den 24 oktober.

Varje år utser föreningen Kraftkvinnorna Årets Kraftkvinna. Detta har gjorts sedan 2016.

Syftet med utmärkelsen är att lyfta fram förebilder i energibranschen och kvinnor som på ett utmärkande sett bidrar till ökad jämställdhet i energisektorn.

Kraftkvinnorna grundades 2015 och arbetar för ökad jämställdhet och mångfald i energibranschen.

Tung jury

Årets jury har bestått av Saira Alladin, som tilldelades utmärkelsen Årets Kraftkvinna 2018 och jobbar som Asset Management chef på Ellevio, Lotta Medelius-Bredhe, generaldirektör för Svenska kraftnät, Johan L Kuylenstierna, generaldirektör för Formas, ett forskningsråd för hållbar utveckling.

Foto: Kraftkvinnorna

Samt Sezgin Kadir, vd och koncernchef på Kraftringen, Johan Lindehag, vd för Ellevio och Carolina Engström, vd på Wes.

– En kraftkvinna ska vara en förebild som har agerat plog för andra kvinnor. Hon ska också ha förmågan att skapa förändring samt kunna attrahera både kvinnor och män till energibranschen, säger Saira Alladin.

Kraftkvinnan 2022

Årets kraftkvinna 2022 är Charlotte Bergqvist, med följande motivering:

”Årets kraftkvinna har under hela sin karriär sett och lyft andra kraftkvinnor. Nu är det dags att hon själv får stå i centrum.

Hon är en sann entreprenör, stark inspiratör och prisad ledare som alltid har drivits av att inkludera, involvera och motivera. Från starten av sin yrkesbana för 20 år sedan och till i dag har hennes hjärta brunnit för omställningen av både energisystemet och energibranschen.

Fakta

Om Kraftkvinnorna

Kraftkvinnorna är en förening och ett nätverk som bildades 2015 med syfte att synliggöra och lyfta kompetenta kvinnor i energibranschen och samtidigt motverka bilden av att det är brist på erfarna kvinnor i energibranschen.

Kraftkvinnorna har som uttalat mål att öka andelen kvinnor i ledningsgrupper och styrelser i energisektorns bolag och organisationer. Med fler kvinnliga förebilder i ledande positioner, kommer även fler kvinnor att attraheras till branschen.

Oavsett om det har varit som grundare, vd, genom styrelseuppdrag eller som talare i de stora sammanhangen – vår pristagare har alltid varit en förebild som fått människor och organisationer att växa och bidra till en hållbar, jämställd morgondag. Och hon lever verkligen som hon lär: i dag leder hon ett team med 50/50 kvinnor och män som utvecklar land- och havsbaserad vindkraft.

Som en av initiativtagarna och grundarna till föreningen Kraftkvinnorna har hon gjort betydande insatser för en mer jämställd och inkluderande energibransch. Som chef på Cloudberry Clean Energy gör hon tillsammans med sitt jämställda team betydande insatser för energiomställningen.”

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy