Alla ämnen
Biovärme

Hotab bygger värmecentral i Norge för 35 miljoner norska kronor

Hotab Biosystem, dotterbolag till Pilum, tecknade den 15 december 2016 ett kontrakt med ILC Construction för leverans av en värmecentral till Oslofjord Convention Center i Stokke kommun. Kontraktsvärdet är omkring 35 miljoner norska kronor.

Oslofjord Convention Center ska bygga ut för två miljarder NOK, med bland annat fler hotellrum och en stor idrottsanläggning. Värmecentralen från Hotab ska tas i drift 2018.
Oslofjord Convention Center ska bygga ut för två miljarder NOK, med bland annat fler hotellrum och en stor idrottsanläggning. Värmecentralen från Hotab ska tas i drift 2018. Oslofjord Convention Center ska bygga ut för två miljarder NOK, med bland annat fler hotellrum och en stor idrottsanläggning. Värmecentralen från Hotab ska tas i drift 2018.

– Det är med stolthet vi tar oss an detta projekt tillsammans med ILC Construction. Kunden bygger ut Oslofjord Convention Center och behöver en ny värmecentral för uppvärmning. Kunden har valt att bygga en biovärmecentral för att minska miljöpåverkan, säger Stefan Wallerman, vd Pilum.

Bygger ut

Oslofjord Convention Center i Stokke kommun håller på att byggas ut med 1 600 nya hotellrum, samt en stor idrottsanläggning. Även nuvarande konferensbyggnader ska byggas ut betydligt och bli 160 000 kvadratmeter. Allt ska vara klart till 2020. Byggherre är Oslofjord Property, hyresgäst är Oslofjord Convention Center. ILC Construction är generalentreprenör i projektet, som har ett kontraktsvärde på över två miljarder norska kronor.

Flis och bioolja

– För att tillgodose energibehovet för uppvärmning av de nya byggnaderna, behövs en ny värmecentral för förbränning av biobränsle, bestående av främst flis och bioolja. Bygget av värmecentralen genomförs som en totalunderentreprenad mellan ILC Construction och Hotab Biosystem. ILC Construction valde Hotab som leverantör efter att ha genomfört en totalutvärdering baserad på pris och kvalitet, säger Kjetil Risa, chef Teknik och styrelseledamot, ILC Construction.

Anläggningen

Anläggningen består av två flispannor på 1,5 respektive 3,5 MW samt en biooljepanna på 2,5 MW dessutom finns två elpannor på 750 kW vardera. Anläggningen kommer att leverera 10–12 GWh energi per år. Huvudkomponenter lyfts på plats i början av juni och anläggningen ska tas i drift i början av 2018. 


Denna text publicerades först i Bioenergi nr 1-2017

Fakta

Leverantörer

Totalentreprenör samt ugn: Hotab Biosystem

Underleverantörer:

Fastbränslepannor: Danstoker

Biooljebrännare: Turboflame

Elpannor: Varmeteknikk

Slangfilter: RoVi Tech

Rörprojektering: CH Engineering

Bränsletransportör: Z-teknik

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy