Alla ämnen
Biovärme

Mellerud bygger ut fjärrvärme och ersätter olja med biobränsle

Melleruds kommun har ställt som miljömål att sluta använda olja och investerar nu 6,5 miljoner för att bygga ut fjärrvärmenätet för att ansluta flera av kommunens fastigheter i östra Mellerud. Klimatklivet står för 30 procent av investeringen.

– Vi byter också styrsystemet på våra två äldsta flispannor, berättar Peter Mossberg, fastighets- och fjärrvärmechef på Melleruds kommun.

Överkapacitet

Omkring 90 kubikmeter olja kommer att ersättas med biovärme från en befintlig värmecentral som består av två flispannor från Jernforsen på 750 kW vardera, som installerades 2001, samt en pelletsanläggning levererad av AKJ Energiteknik 2012, med en panna Osby Parca på 2 MW.

I den befintliga panncentralen i Mellerud används både flis och pellets för att producera fjärrvärme.
I den befintliga panncentralen i Mellerud används både flis och pellets för att producera fjärrvärme. I den befintliga panncentralen i Mellerud används både flis och pellets för att producera fjärrvärme.

 – Panncentralen har en överkapacitet som gör att vi klarar att ersätta oljan med våra befintliga pannor, förklarar Peter Mossberg.

Moderniserat styrsystem

Flispannorna från 2001 moderniseras med ett nytt styrsystem från Jernforsen.

– Det gamla styrsystemet reglerade förbränningen i steg medan det nya har en mjukare reglering som gör att förbränningen blir bättre och verkningsgraden blir högre, förklarar Jan-Erik Stolt, driftansvarig för värmecentralen.

Pellets i Dals-Rostock

I slutet av september 2017 ska det nya fjärrvärmenätet vara i drift. Kommunen bygger också en ny fastighet med 24 lägenheter som ska kopplas in till julen 2017.

– Vi fortsätter att ersätta olja i Mellerud och håller nu på med en ny ansökan till Klimatklivet om ett projekt för att konvertera en skola i Dals-Rostock, från olja till pellets, avslutar Peter Mossberg.


Denna text publicerades först i Bioenergi nr 1-2017

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy