Alla ämnen
Biovärme

Neova investerar i tre nya fjärrvärmeprojekt i södra Sverige

Under 2017 kommer Neova att bygga ett fjärrvärmenät för 25 miljoner kronor i Smålandsstenar i Gislaveds kommun. Nya pannor byggs även i Hultsfred och Bjuv.

Neova har byggt om och installerat en begagnad panna på 2,8 MW i Hultsfred. Pannan stod tidigare i Åkersberga.
Neova har byggt om och installerat en begagnad panna på 2,8 MW i Hultsfred. Pannan stod tidigare i Åkersberga. Neova har byggt om och installerat en begagnad panna på 2,8 MW i Hultsfred. Pannan stod tidigare i Åkersberga.

Investeringen i Smålandsstenar är på 25 miljoner kronor med stöd på 45 procent från Klimatklivet.

Det var första gången vi sökte stöd från Klimatklivet och det var kul att vi fick det beviljat. Det hjälper till med att komma igång med ett nytt fjärrvärmesystem. Vi är nu i projekteringsfasen och räknar med att sätta spaden i marken till våren eller sommaren för att kunna börja leverera värme under hösten.

– Det bli en mindre pelletspanna på 500–1 000 kW till en början för att sedan kompletteras eller bytas till en större panna efterhand som fler kunder vill ansluta sig, säger Anders Lantz, produktområdeschef värme på Neova.

Begagnad värmepanna till fjärrvärmenät i Hultsfred

Neova har under sommaren och hösten 2016 installerat en ny fjärrvärmepanna i Hultsfreds fjärrvärmenät. Värmepannan har tidigare funnits i ett värmeverk i Åkersberga där den användes med träpellets som bränsle. Inför flytten till Hultsfred byggdes pannan om för träflis. Genom att använda biobränslen istället för fossila bränslen för uppvärmning i fjärrvärmen i Hultsfred minskar tillförseln av koldioxid till atmosfären med 10 500 ton årligen.

Behövde bytas ut

Den nya värmepannan ersätter en fliseldad panna som har funnits i Hultsfred sedan 1958 och började bli för gammal. Den nya pannan med en effekt på 2,8 MW räcker för att förse nuvarande och kommande fastigheter med fjärrvärme en lång tid framöver.

– Projektet med den nya pannan startade för ett och ett halvt år sedan. Under hösten har vi trimmat pannan för god förbränning och hög verkningsgrad med det nya bränslet. Tidigare har pannan eldats med pellets, men vi använder nu en blandning av torrflis och stamved, säger Erik Freij, drifttekniker och projektledare.

Ny mindre pelletspanna till industriområde i Bjuv

Neova har placerat en pelletspanna på 200 kW på södra industriområdet i Bjuv och anslutit två fastigheter till ett nytt fjärrvärmenät på industriområdet.

– Det är glädjande att vi har kunnat bygga separata nät och tillsammans med våra kunder bidra till ett lägre koldioxidutsläpp i Bjuvs kommun. Totalt har vi ännu så länge grävt ner 240 meter fjärrvärmerör i marken på Södra industriområdet och är beredda att bygga mer om intresse finns från omkringliggande fastigheter, säger Gullik Kjosnes, projektledare hos Neova.


Denna text publicerades först i Bioenergi nr 1-2017

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy