Alla ämnen
Vad gör du på jobbet?

”Jag är biten av Bohuslän och havet”

”Jag är biten av Bohuslän och havet”
På bilden: Johanna Lindén, vd för PetroBio.

Följ med i Bioenergitidningens nya artikelserie "Vad gör du på jobbet?", där vi frågar bioenergiproffsen om deras vardag, dolda talanger och vilka utmaningar de möter i branschen. Och det kanske bästa av allt? De avgör vem vi pratar med härnäst! Näst på tur är Johanna Lindén, vd för PetroBio.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Mina fina kollegor! Vi har ett duktigt och roligt gäng med hög kompetens, och vi skrattar mycket på jobbet. Jag är också väldigt inspirerad av att vi får vara en del av det cirkulära samhället och på det sätt som PetroBio kan delta i utvecklingen av detsamma, säger Johanna Lindén.

Hur ser en vanlig dag ut på jobbet för dig?

– Det är svårt att generalisera – ena dagen står jag i en panncentral och mäter avståndet mellan två balkar och nästa dag sitter vi med Svebio och talar med generaldirektören för Energimyndigheten. Men det är nog också en del av charmen med vårt uppdrag, menar Johanna Lindén.

Vad har du på ditt bord just nu?

– Just nu för vi dialog med många som funderar över olika typer av bränslen, och hur de kan energiåtervinnas. Det är allt från biströmmar från produktionsled i tillverkningsprocesser, till hur man snabbast kan konvertera naturgasanläggningar till andra bränslen, som inte har koppling till Ryssland, säger Johanna Lindén.

Vilka är de största utmaningarna inom din bransch just nu?

– Eftersom hela Europas energiförsörjning är i snabb förändring, inte minst på grund av kriget i Ukraina och sanktionerna mot Ryssland, behöver vi alla samarbeta kring hur vi på bästa sätt löser de energiutmaningar vi står inför, med största bästa klimatnytta, berättar Johanna Lindén och fortsätter:

– Bioenergin är en viktig pusselbit, som även identifieras av IEA (International Energy Agency), och vi är många i branschen som försöker hjälpa till att lyfta fram möjligheterna med bioenergi, i energiomställningen.

Johanna Lindén vistas gärna nära havet på fritiden.

Vilka spännande projekt har ni på gång härnäst?

– Vi hjälper flera energibolag i Sverige med att konvertera olika typer av lastbrännare och spetslastpannor till bioolja, allt från 5 MW till 140 MW. Vidare konverterar vi gaspannor till biopulver i Finland och bygger nya biopulverpannor i Norge, Polen och Centraleuropa.

Berätta något vi inte visste om dig!

– Jag är biten av Bohuslän och havet, och spenderar gärna ledig tid på vattnet, ibland tillsammans med vännerna i Marstrands Segelsällskap, som är duktiga på att ordna regatta, säger Johanna Lindén.

– Jag gör allt från att måla fönster i klubblokalen till att köra säkerhetsbåt under tävlingarna. Gillar även historia och bjuder gärna på en guidad tur i Marstrand om ni har vägarna förbi!

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy