Alla ämnen
Vad gör du på jobbet?

”På fritiden ligger jag på backen och spanar”

”På fritiden ligger jag på backen och spanar”
På bilden: Erika Edmark, marknadskommunikatör på SCA Förnybar Energi.

Följ med i Bioenergitidningens nya artikelserie "Vad gör du på jobbet?", där vi frågar bioenergiproffsen om deras vardag, dolda talanger och vilka utmaningar de möter i branschen. Och det kanske bästa av allt? De avgör vem vi pratar med härnäst! Näst på tur är Erika Edmark, marknadskommunikatör på SCA Förnybar Energi.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Att jobba med produkter som gör stor klimatnytta!

Hur ser en vanlig dag ut på jobbet för dig?

– Kommunikationsplanering, jobb med webb och sociala medier, nyhetsbrev, intern kommunikation och utvecklingsprojekt. Lite bildproduktion om jag har tur. Textbearbetning och framtagning av säljstödjande material, säger Erika Edmark.

Vad har du på ditt bord just nu?

– I år fyller pelletstillverkningen i Härnösand 30 år och det ska naturligtvis uppmärksammas med personalaktiviteter, presentation av den totala klimatnyttan och tävlingar i sociala medier. Det är roligt att se tillbaka på allt som hänt och allt vi gjort, menar Erika Edmark.

I dag är pellets en mycket värdefull spelare i energiomställningen.

– När jag började i branschen var spånet ett kvittblivningsproblem och pellets en billig, men ofta tidskrävande uppvärmning. I dag är pellets en mycket värdefull spelare i energiomställningen och pelletsanläggningarna hightech och appstyrda.

Vilka är de största utmaningarna inom din bransch just nu?

– Konverteringen mot hållbar energi går nu snabbare än beräknat, vilket är glädjande, men den snabba omställningen skapar också en obalans mellan tillgång och efterfrågan. Innan marknaden har stabiliserats igen kan de bli några röriga år, säger Erika Edmark.

Vilka spännande projekt har ni på gång härnäst?

– Ett investeringsbeslut för en pelletsanläggning vid SCA:s sågverk i Rundvik är taget. Pelletsen ersätter fossil eldningsolja vid pappersbruket i Obbola samtidigt som ytterligare pellets tillförs den lokala marknaden – och transporterna minskar. Mycket positivt, berättar Erika Edmark.

Fakta

OM SCA

Svenska Cellulosa Aktiebolaget SCA är ett Sverigebaserat företag som tillverkar pappersmassa, papper, sågade trävaror och pellets.

SCA är en av Europas största producenter av skogsbaserad bioenergi med en total produktion på cirka 10,8 TWh per år. I Sverige har de tre pelletsfabriker som har en årlig produktionskapacitet om 300 000 ton.

De utvecklar även produkter inom nästa generations biodrivmedel och gröna kemikalier.

Berätta något vi inte visste om dig!

– På fritiden ligger jag på backen och spanar eller försvinner in skogen som en hund som fått upp ett spår. I jobbsammanhang avviker jag ibland från sällskapet, kommer efter eller springer före. Kan se väldigt skumt ut och det är inte bara en gång jag fått frågan om vad jag håller på med. Fotografering är min grej. Att visa upp naturens alla fantastiska detaljer, en fin helhet eller se något ur en annan vinkel inspirerar mig, säger Erika Edmark.

Vatten. Dagg, regn, frost, iskristaller. Så många former, så mycket skönhet. Instagram: Naturephotosbymee. Foto: Erika Edmark

– Att gå med kameran i skog och mark – det är bästa avkopplingen för mig.  Ibland kommer det en härlig text eller fyndig rad till bilderna på mitt instagramkonto och emellanåt dyker de upp i något nyhetsbrev, socialt inlägg eller vykort i tjänsten.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy