Alla ämnen
Bioolja

Jämtkraft siktar på helt fossilfri värme 2020

Jämtkraft Värme proveldar med olja från växtriket. Målet är att vara helt fossilfria år 2020. 

Jämtkraft Värme använder förnybar energi som bränsle. Men fortfarande krävs en liten andel fossil olja för att driva pannorna, till exempel vid uppstart och vid kallt väder, skriver Jämtkraft i ett pressmeddelade.

– Vi testar att använda olja från växter, så kallad RME eller biodiesel, i vår värmeanläggning i Torvalla, i Östersund. Jämtkraft har som mål att senast 2020 ha nästintill noll koldioxidutsläpp från fossila bränslen, transporter och torv. Att använda biodiesel i våra anläggningar är ett steg på vägen, säger Mikael Ericsson, avdelningschef för Värme Investering & Underhåll.

Fossil olja

Oljeanvändningen står för en liten del av Jämtkrafts totala el- och värmeproduktion, endast 0,8-0,9 procent per år av den totala mängden bränsle. 0,9 procent fossil olja motsvarar cirka 1 680 ton i koldioxidutsläpp.

– Den stora vinsten med oljebytet är miljön, att det blir mellan 50 procent och 88 procent mindre koldioxidutsläpp med biodiesel jämfört med fossil olja, säger Mikael Ericsson.

Testperiod

Östersunds kommun, som är en av Jämtkrafts ägare, ska vara fossilfritt 2030. Jämtkraft vill nå målet snabbare. Målsättningen är att majoriteten av pannorna vid Jämtkrafts 17 värmeanläggningar ska drivas med biodiesel senast 2020. Först ut att testas är anläggningarna i Torvalla och på Öneberget på Frösön.

Niclas Eriksson, drifttekniker vid Jämtkraft tar olika mätvärden på hur biooljan fungerar i kallare väder.
Niclas Eriksson, drifttekniker vid Jämtkraft tar olika mätvärden på hur biooljan fungerar i kallare väder. Niclas Eriksson, drifttekniker vid Jämtkraft tar olika mätvärden på hur biooljan fungerar i kallare väder.

– För att se hur biodiesel fungerar i kallare väder testar vi nu i ett par anläggningar, om oljan blir trögflytande i kyla, om den luktar, om det fäller ut vatten, hur utrustningen påverkas med mera, säger Mikael Ericsson.

Efter Östersund läggs fokus på Åre och Duved under 2017/2018.

– Målet är att alpina VM 2019 i Åre ska vara ett helt fossilfritt mästerskap, där är övergången till biodiesel ett viktigt steg, säger Mikael Ericsson.

Testet med biodiesel ingår i en större satsning på hållbar fjärrvärme. Där ingår också avveckling av torvbrytning och övergång till HVO-diesel hos de som levererar biobränsle (spån, bark, torv etcetera) till Jämtkraft.

 

Fakta om biodiesel:

RME/Biodiesel som Jämtkraft provkör i anläggningarna är en produkt från rapsolja. RME framställs genom så kallad omförestring, då glycerolen i rapsoljan i en kemisk process byts ut mot metanol. Biodiesel kan också framställas från animaliska produkter.

 

Två olika former av biodiesel:

HVO = Hydrerad Vegetabilisk Olja, en biodiesel som framställs av vegetabiliska oljor och/eller animaliska fetter. Gör en koldioxidbesparing på cirka 88 procent jämfört med vanlig diesel. (källa: Preem)

RME = Raps Metyl Estrar – biodiesel från växtriket och från raps. Gör en koldioxidbesparing på ca 51 procent, jämfört med vanlig diesel. (källa: Preem)

 

Kostnad för Jämtkraft att konvertera från fossil olja till biodiesel:

Cirka 1,7 miljoner kronor, utifrån vad som är känt idag.

Det krävs ingen ombyggnation av pannorna utan de beräknade kostnaderna är kringutrustning såsom: filter, avluftning, tankombyggnationer och eventuellt nya pumpar.

 

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy