Alla ämnen
Bioenergi i Industri

Jula bygger ut i Falköping och Solör fixar energin

Jula bygger ut i Falköping och Solör fixar energin

Just nu byggs det för fullt på Marjarps industriområde i Falköping inför att Jula Logistics nya logistikterminal ska stå klar till sommaren 2024. På ett område motsvarande tolv fotbollsplaner byggs en helt ny anläggning redo att ta emot gods från hela Europa via tåg och lastbil. Hållbarhetsfrågan är central i byggnationen och hela terminalen kommer att försörjas med fjärrvärme från Solör Bioenergi.

Solör Bioenergi byggde ut stamledningen inom Marjarps industriområde redan 2020, för att förse andra fastigheter i området med värme. När Jula Logistics tog beslutet att välja fjärrvärme för den nya logistikterminalen som ska stå färdig till sommaren 2024 påbörjade Solör arbetet med att ansluta området. Totalt har en ny kilometerlång ledning dragits till byggnaden.

Under hösten kommer fjärrvärmen att svetsas in, för att göra det möjligt att använda fjärrvärme under byggtiden för att bland annat torka plattan. Tack vare att fjärrvärme kopplas in kan en viss mängd el besparas som istället kan användas för att ladda fordon på terminalen

Mot en hållbar framtid

Solör Bioenergi beräknar leverera 1,5 GWh fjärrvärme årligen från fjärrvärmeanläggningen i Marjarp. Fjärrvärmen i Falköping är helt fossilfri och eldas enbart på biobränsle, vilket gör att den är märkt med Bra miljöval. I anläggningen används lokala biobränslen såsom flis och bark. Bränslemixen består även av rent träavfall och briketter som är en restprodukt från skogsindustrin. Produktionen av fjärrvärmen i Falköping uppgår årligen till ca 120 GWh energi och omfattar både fjärrvärme och el.

– Det känns väldigt roligt att få leverera fjärrvärme till denna stora satsning med stort fokus på hållbara transporter. Området kommer vara den enskilt största leveranspunkten för Solör i Falköping. Med denna utbyggnad visar vi att Solör är en naturlig spelare mot en mer hållbar framtid, säger Nicklas Eld, regionchef Solör Bioenergi Väst.

Fjärrvärme en del av konceptet

På det nya området beräknas ett stor in- och utflöde av gods hanteras och lagerbyggnader ska hyras ut. Jula Logistics, som är ett eget bolag inom JULA-koncernen, satsar stort på hållbara transporter och har dragit in fem tågspår på området som ska förse tre terminaler med gods. Lagerbyggnaden, som ska hyras ut till olika hyresgäster, är 63 000 kvadratmeter och tågperrongen möter hela 10 000 kvadratmeter. Området förbereds också för att kunna ladda ellastbilar.

– Hållbarhet är nyckeln i allt vi gör och vi arbetar för att skapa hållbara lösningar. Då är fjärrvärme en naturlig del av konceptet och det känns riktigt bra att vi valt detta till vår nya satsning. Fjärrvärmen är igång och vi är väldigt nöjda med samarbetet vi har med Solör Bioenergi, säger Lennart Karlsson, VD Jula Logistics.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy