Alla ämnen
Bioenergi i praktiken

Småföretaget som kan drifta allt inom kraft och värme

Småföretaget som kan drifta allt inom kraft och värme
Johan Karlsson och Sonny Jakobsson är tillsammans med sina kollegor på K-Energitjänst ett tajt team.

Ingenjörerna och teknikerna på K-Energitjänst räds inte nya pannor. De har på bara några år hunnit driftsätta och serva en rad olika anläggningar inom kraft- och processindustrin. För Bioenergitidningen berättar de om sin resa.

Ett fel inträffade

Du är inloggad som prenumerant på Bioenergitidningen, men nånting är fel.

På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till och mer information.

Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår support.

Var vänlig ladda om sidan

Vi kunde inte säkerställa om du är inloggad eller inte. Var vänlig ladda om denna sida.
Bioenergitidningen premium

Vill du läsa hela artikeln?

Endast inloggade betalande prenumeranter kan läsa allt innehåll på bioenergitidningen.se
Som prenumerant får du:
  • Magasinet Bioenergi med sex nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
  • E-tidningen Bioenergi med sex nummer per år
  • Mycket mer ...

Det var 2018 som Johan Karlsson bestämde sig för att lämna jobbet på ett värmebolag i Kungsbacka och tillsammans med sin sambo flytta till Dalarna. På plats startade han en egen verksamhet som driftstekniker och fick snabbt mycket att göra.

2020 anställde han sin första kollega, Sony Jakobsson och sedan dess har ytterligare tre tekniker anslutit sig till bemanningsföretaget. Omsättningen har på fem år gått från 800 000 kronor till 10 miljoner kronor.

– Vi har haft en riktigt bra utvecklingskurva, säger Johan Karlsson, vd på K-Energitjänst.

K-Energitjänst jobbar bland annat med uppstart och driftsättning av olika anläggningar i Stockholms- och mälardalsregionen.

Det vanliga uppdraget

De verkar främst inom kraft- och värmeindustrin som driftstöd, exempelvis som tillfälliga resurser i produktionen.

Men även driftsättningar, ny- och ombyggnationer samt optimering av energi- och processanläggningar är något de gör. Själva säger dem att de har erfarenhet av de flesta anläggningstyper och bränslen.

­– Det vanligaste uppdraget vi har är resurstillsättning när personal sagt upp sig eller är lediga. Vi renoverar också pannor hos kommersiella värmeproducenter och genomför driftsättningar när företag köper nya pannor. Vi är vana att köra olika pannor – pellets, olja, avfall och träflis, säger Johan Karlsson.

Storbolag som kunder

K-Energitjänst kunder finns framför allt längs de stora vägarna mellan Göteborg och Stockholm. Hittills har bolaget jobbat åt bland annat Eskilstuna Energi och Miljö, Stockholm Exergi, Adven, Valmet, Solör Bioenergi och Martin GmbH.

Men de håller också hårt i sina äldre kunder i Dalarna, där de bland annat har ramavtal med två kommuner om driftunderhåll av deras anläggningar.

– Vi har två tekniker som utgår från Borlänge. Det är ont om företag som servar brännare i Dalarna, så vi hjälper även till med service hos privatpersoner, säger Sonny Jakobsson, personalsamordnare och arbetsledande driftingenjör på K-Energitjänst.

Fakta

Fakta om K-Energitjänst

Inriktning: Bemanning inom kraft- och processindustrin
Antal anställda: 5
Kontor: Göteborg och Borlänge
Omsättning 2022: Strax över 10 miljoner kronor
Grundades: 2018

Panna åtta på Högdalenverket

På frågan vilket uppdrag som hittills varit mest spännande svarar killarna utan tvekan ”driftsättningen av panna åtta på Högdalenverket”.

– Bränslet gjorde det spännande. Avfall innebär en stor skiftning i bränslen och man får jobba med anläggningen på ett helt annat sätt än vad man normalt gör. Att det först kommer lite halvblött hushållsavfall, sedan byggavfall från återvinningscentralen och slutligen papp gör att vi måste vara beredda på att bromsa lufttillförseln och sänka bränsleinmatningen – annars blåser kartongen rakt igenom ugnen, säger Johan Karlsson och kollegan Sony Jakobsson tillägger:

– Vi tog ett nytt uppdrag på anläggningen en tid senare och det var jätteroligt att få komma tillbaka och köra en anläggning  vi driftsatt. Stockholm Exergi var nöjd och anläggningen fungerar bra.

Foto: K-Energitjänst

Mer biogas i framtiden

K-Energitjänst driftsätter också biogasanläggningar. Något som bolaget gjort sedan starten 2018.

– Det är ett väldigt tråkigt medie när det ska tas torrhaltprover. Bajs, eller slam som de väljer att kalla det, säger Johan Karlsson och skrattar.

Tror ni att uppdrag på biogasanläggningar kommer bli vanligare?

– Det tror jag, i december fick vi en förfrågan från en storspelare i branschen som söker en underentreprenör för driftsättning av en ny anläggning. Så vi är med i anbudsfasen, berättar Johan Karlsson.

Fakta

Varför vill K-Energitjänst vara medlem i Svebio?

– Främst för att få en fin tidning men också för att nätverka. Det är alltid roligt att läsa om olika anläggningar och bolag, säger Johan Karlsson, vd för K-Energitjänst.

Litet och flexibelt

Sonny Jakobsson och Johan Karlsson berättar också med glädje om sammanhållningen på företaget. Nyligen hyrde de ett hus i Eskilstuna där de bodde tillsammans under uppdraget på Eskilstuna Energi och Miljö.

– Vi är ett väldigt tajt gäng och jag tror att det är en styrka för bolaget att vi är få, då det känns personligt och vi kan vara flexibla, säger Sonny Jakobsson.

Om någon ringer er – hur snabbt kan ni vara på plats?

– Inom ett par veckors tid i alla fall. Nu har vi varit i Härnösand i tre veckor och sedan bär det av till Borås där vi ska vara i två månader. Därefter Strängnäs och så fortsätter resan, berättar Johan Karlsson och säger att de även söker en sjätte kollega.

– Planen är att anställa en till resande tekniker. Då klarar vi oss bra och kan täcka upp för varandra vid ledigheter.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy