Alla ämnen
Fjärrvärme

Kalmar Energi flyttar huvudkontor till fjärrvärmecentral

Kalmar Energi flyttar huvudkontor till fjärrvärmecentral
Kalmar Energis nya kontor – en samlad plats för hållbar utveckling, effektivt samarbete och ännu bättre kundservice.

Den 18 mars flyttar Kalmar Energi sitt huvudkontor till den numera om- och utbyggda fjärrvärmecentralen Draken på Smedjegatan 4 i centrala Kalmar. Med den förflyttningen går Kalmar Energi från tre till två placeringar och samlar sin verksamhet för att nå ökad resurseffektivitet och hållbarhet. Flytten ger ett tätare samarbete inom organisationen och en ännu vassare kunddialog. Allt för att kunna möta den pågående energiomställningen.

Kalmar Energis befintliga fjärrvärmecentral Draken i centrala Kalmar byggdes i slutet av 1970-talet och har under de senaste åren genomgått en större förvandling. Produktionsanläggningen är tillbyggd och delvis ombyggd för att nu ge plats åt kontor, varmlager och verkstad. De cirka 50 medarbetare, som tidigare varit placerade i Hansa City, flyttar ihop med cirka 25 kollegor som utgår från Draken. Flytten effektiviserar verksamheten genom kortare kontaktvägar inom organisationen och bidrar också till en ännu tätare dialog med kunder.

Samverkan med hållbarhet och effektivitet i fokus

Kalmar Energi påbörjade förstudien för sitt nya kontor under våren 2021. Under hösten 2022 upphandlade de byggentreprenaden, där Byggnadsfirma Ivar Glebe vann uppdraget. Projektet har varit ett samverkansprojekt; ett samarbete präglat av öppenhet och professionalism där beställare och entreprenörer arbetar tätt ihop för att skapa en optimal helhetslösning.

– Vi har kunnat säkerställa en smidig och effektiv byggprocess genom att arbeta tillsammans med våra partners, säger Anna Karlsson, vd på Kalmar Energi. Det för med sig särskilda utmaningar att bygga till på en befintlig produktionsanläggning. Projektet är ett lyckat exempel på att tillit och transparens leder till innovativa och hållbara lösningar.

Investeringsbeslut 2023

Kalmar Energis styrelse beslutade om investeringen i maj 2023. Under hösten samma år tog Byggnadsfirma Ivar Glebe det första spadtaget tillsammans med sina underentreprenörer, där bland andra Ingenjörsfirman, Ölands grävtjänst, Elia, Calmarsunds VVS och Hammarstedts har bidragit till det fina resultatet.

– Att skapa en hållbar och modern arbetsplats har krävt nära samarbete mellan alla inblandade. Vi är stolta över att ha varit en del av projektet och att tillsammans ha förverkligat Kalmar Energis vision, säger André Ohlsson Vikestam, verksamhetschef på Byggnadsfirma Ivar Glebe.

Kalmar Energi
Visionsbild över Kalmar Energis nya kontor på fjärrvärmecentralen Draken på Smedjegatan 4. Bildmontage: Atrio Kalmar Energi

Värme med träpulver i samma anläggning

Draken är en av Kalmar Energis produktionsanläggningar och eldas idag med träpulver för att producera cirka 60 GWh värme per år. På 1980-talet drevs den på kol, vilket krävde skrymmande transportlösningar. När koleldningen upphörde stod ytan outnyttjad, men är nu omvandlad till ett modernt kontor, varmlager och verkstad.

Den höga takhöjden har möjliggjort tre nya våningsplan. De övre rymmer kontor, omklädningsrum och personalutrymmen, medan det nedre planet är en verkstad. Eftersom den ursprungliga ytan inte räckte till har byggnaden dessutom blivit kompletterad med en utbyggnad.

– Det har varit inspirerande att arbeta med ett projekt där vi skulle kombinera hållbarhet med smarta byggnadslösningar, säger André Ohlsson Vikestam, verksamhetschef på Byggnadsfirma Ivar Glebe. En utmaning har varit att skapa en modern arbetsmiljö i en befintlig byggnad, en annan att anläggningen har varit i drift under projektet. Det har krävt noggrann planering för att inte störa verksamheten eller arbetsmiljön.

Hållbar investering för framtiden

I linje med Kalmar Energis hållbarhetsstrategi har de rustat upp och byggt ut i stället för att bygga nytt, vilket har gjort det möjligt att ta vara på befintliga resurser. Minskningen av antalet placeringar från tre till två kommer att leda till kortare kontaktvägar och mer effektiva arbetsflöden. De återanvänder också, i så stor utsträckning som möjligt, möbler och material från kontoret i Hansa City.

– Fokus i projektet har varit att använda och förädla de resurser vi redan har, säger Anna Karlsson, vd på Kalmar Energi. Vi har tagit vara på den outnyttjade ytan och skapat en modern och funktionell arbetsplats. Genom att bygga ut och effektivisera våra lokaler har vi gjort en hållbar investering för framtiden, samtidigt som vi bidrar till stadsutvecklingen för området som står inför en större omdaning.

Cirka 1,5 år efter byggstart är det nu dags för cirka 75 medarbetare att flytta in i de nya lokalerna. På tisdag, den 18 mars, öppnar Kalmar Energi sitt kundcenter för externa besök på Smedjegatan 4.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy