Alla ämnen
Pris & Marknad

Klimatklivet slår i taket och stoppar ansökningsomgång

Den ansökningsomgång till Klimatklivet som skulle ha öppnat idag den 5 maj öppnar inte som planerat. Vår förhoppning är att vi kan öppna för nya ansökningar senare i år, skriver Naturvårdsverket på sin webbplats.

Många projekt som får investeringsstöd från Klimatklivet löper över flera år. Naturvårdsverket har ett så kallat bemyndigande som styr hur mycket pengar Klimatklivet kan binda upp för utbetalningar under kommande år. Bemyndigandet för åren efter 2020 är 2,1 miljarder kronor. Tidigare fattade investeringsbeslut och anslag som är större än bemyndigandet gör att Klimatklivet närmar sig taket för bemyndigandet för utbetalningar kommande år. Det finns många projektansökningar som väntar på beslut och utrymme för att ta in fler ansökningar är begränsat. Därför stoppas Klimatklivets ansökningsomgång i maj.
– Vi har haft en dialog med regeringskansliet om att bemyndigandet är för litet. Aviserade anslag är större än bemyndigandet. Men det blev det ingen ändring i vårbudgeten och utan större bemyndigande kan vi inte ta in fler ansökningar. Vi fortsätter att föra dialog med regeringskansliet i frågan, säger Nanna Wikholm, projektledare på Klimatklivet.

Beslutade projekt påverkas inte

Projekt som redan beviljats stöd från Klimatklivet berörs inte. Men för de som sökt stöd men ännu inte fått något beslut kan väntan på besked bli längre.
– Vi fattar fortfarande investeringsbeslut, men vi lägger pussel för att det ska gå ihop, säger Nanna Vikholm.

Redan beslutade projekt inom Klimatklivet påverkas inte. Lyckeby Starch i Kristianstad fick 2,7 miljoner kronor från Klimatklivet för att byta från fossil gasol till förnybar bioolja. Lyckeby Starch i Kristianstad fick 2,7 miljoner kronor från Klimatklivet för att byta från fossil gasol till förnybar bioolja.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy