Alla ämnen
Biokraft

Kraftringen miljardsatsar på förnybar kraftvärmeproduktion

Kraftringen miljardsatsar på förnybar kraftvärmeproduktion
Foto: Kraftringen

Kraftringen planerar att bygga en ny produktionsanläggning för kraftvärme i Örtofta. Verket ska stå klart senast 2028.

Kraftringens ledning har får i uppdrag att planera en investering på cirka 2-2,5 miljarder kronor i ett nytt kraftvärmeverk på den befintliga anläggningen i Örtofta. Det nya verket kommer innebära ungefär en fördubbling av produktionskapaciteten vid anläggningen. Efter investeringen kan Kraftringen tillföra en maxeffekt i nätet på ca 40-45 MW till nya elkonsumenter, vilket i stort sett motsvarar dagens effektbehov i Lomma och Hörby kommun en kall vinterdag.  Investeringsbeslut av Kraftringens ägarkommuner beräknas kunna tas 2024 och då kan verket vara klart 2028.

– Motiven till beslutet är dels behovet att ersätta äldre produktion, dels viljan att tillföra ny nödvändig planerbar och flexibel produktionskapacitet. Det handlar ytterst om att Kraftringen bidrar till ett mer robust och hållbart energisystem i Skåne” säger Karl Branzén, styrelseordförande för Kraftringen i ett pressmeddelande.

– Örtoftaverket är i dag en av de viktigaste produktionsanläggningarna i södra Sverige. Anläggningen är även den främsta anledningen till att Kraftringen har minskat sina klimatutsläpp med 94 procent. Nu är det dags att ta nästa steg på denna resa och investera i ytterligare kraftvärmeproduktion, säger Lena Emilsson andre vice styrelseordförande för Kraftringen.

Fjärrvärmen viktig i energisystemet

Fjärrvärmen spelar en viktig roll i energisystemet och avlastar elnätet så att elen kan användas där den gör mest nytta: inte till uppvärmning utan för att driva elektrifieringen, till exempel för utvecklingen av hållbara transporter. Fjärrvärmesystemet möjliggör också återbruk av värme från industrier och andra anläggningar som ett led i en cirkulär användning av energi. I dag sker det till exempel genom att Kraftringen tar tillvara återvunnen värme från exempelvis forskningsanläggningen MAX IV i Lund och på sikt även från ESS.

– Med en utbyggnad av vår kraftvärme får vi en planerbar källa till både värme- och elenergi, något som är viktigt inte minst i vår region, där icke planerbar energi i form av sol och vind på så sätt får ett stabilt förnybart komplement. Kraftringens vision är Energi för framtida generationer, och med den här satsningen vill vi visa att vi lever som vi lär, säger Sezgin Kadir, vd och koncernchef för Kraftringen.

– Den nya anläggningen ger oss en framtidssäkrad produktion och öppnar möjligheter för flera nya lösningar för ytterligare minskad miljöpåverkan. Exempelvis tittar vi på spännande nya tekniker som egen tillverkning av pyrolysolja och koldioxidinfångning, avslutar Fredrik Fackler, affärsområdeschef värme & kyla på Kraftringen.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy