Alla ämnen
Kraftvärme

Kraftringen söker miljötillstånd för nytt kraftvärmeverk

Kraftringen söker miljötillstånd för nytt kraftvärmeverk
Örtoftaverket vid gult rapsfält. Foto: Petter Duvander / Kraftringen

Anledningen till att Kraftringen vill bygga en ny anläggning är att den ska ersätta äldre produktionsenheter för fjärrvärmeproduktion.

– Vi är inne i fasen basic design och kommer snart påbörja förfrågningsunderlaget för upphandling. Det ska vara klart till sommaren och planeras skickas ut direkt efter semestertiderna. Miljötillståndet planeras skickas ut i mitten av februari 2023, säger Michael Bernhardsson, projektledare för det nya kraftvärmeverket i Örtofta.

Under våren 2022 gjordes ett inriktningsbeslut av Kraftringens styrelse om det nya kraftvärmeverket i Örtofta. Det slutgiltiga investeringsbeslutet väntas tas under mitten av 2024.

Flexibel anläggning

Ambitionen är att den nya produktionsanläggningen ska vara flexibel och driven av fastbränsle. Den ska också producera el och leverera processånga till närliggande industrier.

Enligt Michael Bernhardsson kommer anläggningen troligen ha en panna med effekten 75-90 MW.

De projekterar Örtoftas nya kraftvärmeverk

Samhällsplaneringsföretaget Norconsult ska projektera delar av Kraftringens nya produktionsanläggning i Örtofta utanför Lund.

Uppdraget började i december 2022 gäller projektering av byggnad, fastighetsel, akustik, ventilation, brand samt utvändig mark och yttre vatten och avlopp. Efter utfört arbete kommer Norconsult ha en rådgivande roll under entreprenaden.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy