Alla ämnen
Biovärme

Navitech hjälper industrin att bli klimatneutral

Navitech hjälper industrin att bli klimatneutral
Här levereras en del av ångpannan och en ångackumulator till en av Navitechs kunder inom livsmedelsindustrin. Foto: Navitech

För 1,5 år sedan valde Niclas Jonsson, tidigare grundare av BKtech, att lämna bolaget och starta upp en ny verksamhet – Navitech. Snabbt fick han nya uppdrag inom producerande industri, där kunder efterfrågar stöd i omställningsfrågor.

Ett fel inträffade

Du är inloggad som prenumerant på Bioenergitidningen, men nånting är fel.

På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till och mer information.

Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår support.

Var vänlig ladda om sidan

Vi kunde inte säkerställa om du är inloggad eller inte. Var vänlig ladda om denna sida.
Bioenergitidningen premium

Vill du läsa hela artikeln?

Endast inloggade betalande prenumeranter kan läsa allt innehåll på bioenergitidningen.se
Som prenumerant får du:
  • Magasinet Bioenergi med sex nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
  • E-tidningen Bioenergi med sex nummer per år
  • Mycket mer ...

– Kunderna vill reducera sina utsläpp genom att exempelvis byta till ett koldioxidneutralt bränsle, och anlitar mig för att hjälpa dem från start till mål. Efterfrågan är väldigt stor inom speciellt större koncerner. Navitech har tecknat avtal med ett antal större koncerner där vi tillsammans jobbar långsiktigt för att uppnå målen, säger Niclas Jonsson.

Ett projekt löper under flera år, där Navitech börjar med att grundligt utreda förutsättningarna. De kikar på nuvarande energislag, identifierar fasomvandlingen av energi och genomför en mass- och flödesbalans på fabrikens alla energiflöden.

Stora energibesparingar

Niclas Jonsson, vd för Navitech. Foto: Navitech

– Vi jobbar med att minska kundens energiförbrukning. Normalt uppnår vi energibesparingar på mellan 20 och 30 procent av en verksamhets totala energiförbrukning, säger Niclas Jonsson, och tillägger att många kunders pannanläggningar är byggda så tidigt som 1960, vilket innebär att de är anpassade för dåtidens krav och produktion.

– De gamla pannanläggningarna är i stort sätt relativt ofta alltid för stora och har felaktiga utformningar för dagens optimala förhållanden.

Hjälp av AI-vertyg

Navitechs arbetar med kunder som har någon form av pannanläggning. Det kan exempelvis vara en ångpanna, hetvattenpanna eller en panna som drivs av termisk hetolja.

I arbetet ingår även digitala lösningar som AI-verktyget Industri 4.0 – den smarta fabriken.

– Vi bygger en digital lösning som effektiviserar energiflödena och optimerar hela fabriken utifrån kvalitet och produktivitet. För att kunna göra det undersöker vi först hela energisystemssidan där ventilation, vatten, el, kyla, ånga och hetvatten ingår. Sedan samlar vi information från produktionen och skapar ett kvalitetsmätningsmått, säger Niclas Jonsson och berättar att det är under fem procent av Sveriges industrier som i dag använder sig av Industri 4.0, något som förväntas öka avsevärt.

Växer snabbt

Bolagets största kunder just nu finns inom livsmedels- och pappersmassaindustrin.

För ett år sedan var Niclas Jonsson själv på företaget. Nu är de tio anställda och ytterligare 15 konsulter.

– Jag har ett stort behov av rekrytering och skulle om jag hittar rätt personer, behöva anställa ytterligare tio personer omgående, säger Niclas Jonsson.

Under 2023 omsatte Navitech cirka 17 miljoner kronor. I år tror Niclas Jonsson att bolaget kommer omsätta mellan 30 och 40 miljoner kronor.

Plattan för en multibränsleanläggning på 9,9 MWh är färdig. Foto: Navitech

Var är ni om fem år?

– Vi omsätter definitivt över 100 miljoner kronor. Vi har redan i dag uppdrag hos internationella koncerner och deras omställningsstrategier sträcker sig till år 2040.

Hur finansierar ni tillväxten?

– Vi är konsulter, vilket gör att vi har konsultuppdrag och växer organiskt med kassaflödet. Vi är vår kunds projektorganisation. Det är den stora skillnaden i dag mot för tidigare då jag jobbade som EPC, avslutar Niclas Jonsson.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy