Alla ämnen

NOAH säkerställer minst sju års mottagningskapacitet på Langöya

NOAH säkerställer minst sju års mottagningskapacitet på Langöya

BAT-anläggningen Langöya har fått byggtillstånd för kammarfilterpress och därmed utökad levnadstid samtidigt som satsning på återvinningslösningar intensifieras.

Nu påbörjas byggandet av kammarfilterpressen, vilket ger behandlingskapacitet för oorganiskt farligt avfall fram till minst 2030 och möjliggör återvinning av flygaska.

”Detta tryggar säker och miljövänlig behandling och ger oss och våra partners långsiktig möjlighet att utveckla framtidens lösningar”, säger NOAHs koncernchef Anders Lægreid.

Nordisk lösning med lågt klimatavtryck

NOAH är en viktig del av nordiskt avfallshanteringssystem. En stor andel norskt hushållsavfall skickas till Sverige för förbränning och utgör stöttepelare i svensk energiproduktion. Flygaskan återanvänds därefter i neutraliseringsprocessen och bidrar till att rehabilitera Langöya på ett tryggt och säkert sätt.

Återställning av Langöya

Tidsplanen för fullständig rehabilitering av Langöya följer ursprunglig plan.
– Filterpressen gör att vi kan utnyttja torr gipsprodukt till färdigställande av ön i stället för jungfruliga massor. Det ger ett homogent byggelement och tillräcklig volym för att kunna slutföra enligt tidsfrist år 2034”, säger NOAH Solutions VD, Tove Stuhr Sjöblom, driftansvarig på Langöya.

85 % av ön kommer återställas som friluftsområde. Återstående 15 % kommer att utvecklas till knutpunkt för återvinningsaktiviteter i NOAHs regi.

NOAH fortsätter utveckla cirkulära lösningar för flygaska

Kammarfilterpressen är central för de återvinningstekniker som NOAH arbetar med. Utvecklingen intensifieras inom flera områden: återvinning av rena salter från processvatten (Resalt), utveckling av cement- och betongprodukter som innehåller flygaska, återvinning av CO2 från rökgas (Carbontech) och produktion av rent gips från svavelsyra

 

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy