Alla ämnen
Marknad

Norska Solør Bioenergi köper Oplandske Bioenergi

Norska Solør Bioenergi köper Oplandske Bioenergi

Solör Bioenergi har genom sitt bolag Solør Bioenergi Varme AS ingått avtal om att köpa aktierna i Oplandske Bioenergi AS.

Köpet innebär att Solör utökar sin verksamhet i centrala östregionen av Norge.

Oplandske Bioenergi grundades 2006 av bönder och skogsägare i Gjøvik och Stange. De fick snabbt Glommen Mjøsen Skog, Hedalm och Eidsiva Bioenergi på ägarsidan och bolaget har genom denna ägarkonstellation haft en stabil utveckling fram till i dag.

Företaget har främst arbetat med fjärrvärme baserad på bioved från regionen, men 2021 öppnade de Norges första kommersiella fabrik för biokol vid Rudshøgda i Innlandet.

Oplandske Bioenergi består idag av 23 lokala närvärme- och fjärrvärmeverk som levererar energi till både industri, näringsliv, offentliga byggnader och privatkunder. Den totala leveransen av energi uppgår årligen till 60 GWh.

Några av anläggningarna säljs

Som en del av en större transaktion säljs anläggningarna vid Rudshøgda, Løten, Eidsvold och Eidsvold Verk till Eidsiva Bioenergi AS, medan de övriga 18 anläggningarna kommer att ingå i Solør Bioenergis portfölj av närvärmeverk.

Solør Bioenergi vill vidareutveckla verksamheten vid dessa anläggningar i nära samarbete med kunder, leverantörer och lokala myndigheter. Biokolverksamheten vid Rudshøgda är placerad i ett separat bolag med Eidsiva Bioenergi AS och Glommen Mjøsen Skog som ägare.

Fakta

Solör Bioenergi Group

Solör Bioenergy Group är en ledande aktör inom förnybar energi baserad på trädbränslen med 600 000 användare varje dag.

Bolaget finns på 271 platser i framför allt Sverige och Norge där de producerar och distribuerar fjärrvärme, ånga och el till bostäder, företag, offentliga verksamheter och industrier. Verksamheten omfattar även energiåtervinning av impregnerat trä, produktion av biobränsle samt drift och underhåll av kommunala och privata VA-anläggningar.

Genom att ta tillvara på skogens resurser vill Solör bana väg för ett hållbart samhälle med minskade koldioxidutsläpp.

Ledande aktör inom förnybar energi

Sedan starten 2003 har Solør Bioenergi utvecklats inom förnybar energi i Norge och Sverige, och har i dag mer än 2,5 Twh i totala energileveranser. För den norska delen av verksamheten ligger huvudkontoret i Kirkenær. Med förvärvet av de lokala värmesystemen från Oplandske Bioenergi AS stärker Solør Bioenergi sin satsning i Inland-regionen.

– Vi ser fram emot att stödja vidareutvecklingen av hållbara värmelösningar i regionen. Satsningen på när- och fjärrvärme har varit – och är – mycket viktig för att nå övergripande klimatmål. Dessutom bidrar fjärrvärme till att avlasta elnätet, vilket i sin tur minskar samhällets investeringsbehov, och frigör mycket elkapacitet för lämpligare ändamål än uppvärmning, som elbilsladdning, säger Hans M. Moss, styrelseordförande i Solør Bioenergi Varme AS.

Fortsatt utveckling av verksamheten

Som representant för de säljande aktieägarna i Oplandske Bioenergi AS uttrycker ordförande Heidi Hemstad tillfredsställelse över att det är industriella och långsiktiga ägare som nu tar över stafettpinnen och tar utvecklingen vidare.

– Med den omfattning verksamheten fått är det rätt att professionella aktörer med en större drift- och administrativ apparat nu tar över ansvaret för vidareutvecklingen. Vi är övertygade om att de nya ägarna kommer att bidra till fortsatt utveckling genom att fortsätta att underlätta hållbara energilösningar. Den dagliga driften av fjärrvärme fortsätter med samma höga leveranssäkerhet som tidigare och det är vi mycket nöjda med, säger Heidi Hemstad.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy