Alla ämnen
Biodrivmedel & Transport

Nu blir det möjligt att flyga med 100 procent biobränsle

Nu lanserar BRA som första passagerarflygbolag i världen biobränslebiljetter för flyg, det vill säga möjlighet för alla att välja 100 procent biobränsle för sin flygresa, direkt vid bokning.

Med start den åttonde april 2018 blir det möjligt för alla som flyger med BRA att boka biobränsleflyg mot ett tillägg om 300 kronor per flygning.

Det blir inga höghöjdseffekter med utsläpp från BRAs turbopropellerflygplan – de flyger inte så högt. Planen flyger på cirka 6000 meters höjd. Höghöjdseffekterna slår in över ca 8000-9000 meters höjd.
Det blir inga höghöjdseffekter med utsläpp från BRAs turbopropellerflygplan – de flyger inte så högt. Planen flyger på cirka 6000 meters höjd. Höghöjdseffekterna slår in över ca 8000-9000 meters höjd. Det blir inga höghöjdseffekter med utsläpp från BRAs turbopropellerflygplan – de flyger inte så högt. Planen flyger på cirka 6000 meters höjd. Höghöjdseffekterna slår in över ca 8000-9000 meters höjd.

Biobränsletillägget innebär att varje resenär försäkrar sig om att den egna flygningen görs så grönt som möjligt med biobränsle, på samma sätt som att köpa grön el till sitt hushåll.

– Det är viktigt för oss som flygbolag att göra det enkelt att välja klimatsmart. Att välja biobränsle är en fantastisk möjlighet vi som flygbolag nu erbjuder alla våra kunder. Tidigare har vi erbjudit detta för företag. Detta är ett viktigt och konkret steg mot vårt mål att bli fossilfria till år 2030, säger Christian Clemens som är VD för svenska flygbolaget BRA.

Sedan juli 2017 har BRA erbjudit företag och organisationer ett Grönt Avtal, som garanterar att flygresorna görs med valfri mängd biobränsle. Samtidigt har BRAs medlemmar i lojalitetsprogrammet BRA Vänner kunnat byta intjänade bonuspoäng mot en mindre mängd biobränsle.

Nu blir biobränsleflyg möjligt för alla. BRAs biobränslebiljetter innebär att resenärens flygresor till största del blir fossilfria. Det fungerar på samma sätt som att köpa grön el till hushållet. Det vill säga, man köper och försäkrar sig om att biobränsle tankas av BRA. Tankningen görs i efterhand när BRA ser hur mycket biobränsle som köps av resenärerna. På detta vis byter BRA ut konventionellt bränsle mot biobränsle löpande och ökar biobränsleanvändningen totalt sett för flyget.

BRA tar inte ut några extra avgifter för biobränslet, tillägget är endast mellanskillnaden för bränslekostnaden. Biobränslet är ett valfritt tillval för alla som bokar flyg med BRA.

BRAs flygningar är i genomsnitt en timma. Därför börjar BRA med att erbjuda alla att boka biobränsleflyg till en fast kostnad som motsvarar en genomsnittsflygning.

– Eftersom nio av tio av våra flygningar är cirka en timma, har vi valt att börja enkelt för att inte fördröja möjligheterna att erbjuda alla att flyga mer klimatsmart, säger Christian Clemens

Genom den nya biobränslemöjligheten fortsätter BRA att leda den klimatsmarta, globala utvecklingen inom flygbranschen. Redan år 2009 var BRA det första passagerarflygbolaget i världen som miljöcertifierades enligt ISO 14001. Och så sent som förra veckan beviljades BRA som första och enda flygbolag medlemskap i regeringsinitiativet Fossilfritt Sverige.

BRAs biobränsle levereras av Air BP och kommer från gammal frityrolja och andra restprodukter.

Så fungerar biobränsleköp hos BRA

 • Resenärer kan välja biobränsle som ett tillval för varje flygsträcka vid bokning.
 • BRA garanterar tankning av biobränsle.
 • Mängd biobränsle möjlig att köpa motsvarar en genomsnittsflygning med BRA. Dvs en timmas flygning med en bränsleförbrukning motsvarande ca 18 liter bränsle per passagerare.
 • Biobränslet är tillverkat av 100 % fossilfri bioråvara.

Mer om flygbolaget BRAs arbete för ett grönare flyg

 • År 2016/17 bytte BRA gamla flygplan mot världens mest klimateffektiva flygplanstyp för regionalflyg: turbopropellerflygplanen ATR 500/600.
 • Turbopropellerflygplanen trafikerar idag 19 av BRAs 23 inrikesflyglinjer.
 • Det blir inga höghöjdseffekter med utsläpp från BRAs turbopropellerflygplan – de flyger inte så högt. Planen flyger på cirka 6000 meters höjd. Höghöjdseffekterna slår in över ca 8000-9000 meters höjd.
 • År 2020 levereras de i särklass klimateffektivaste jetflygen som finns till BRA, Bombardier CSeries. Bolagets äldre jetflyg, Avro RJ, pensioneras för gott.
 • I mars 2018 beviljades BRA medlemskap i regeringsinitiativet Fossilfritt Sverige.
 • Alla BRAs egna tjänsteresor görs med fem procents biobränsle.
 • Raka flygvägar minskar flygtid och utsläpp, men raka flygvägar är en fråga för myndigheter att skapa. BRA flyger alltid så rakt det bara är möjligt.
 • Redan 2009 miljöcertifierades BRA, då som världens första passagerarflygbolag, under namnet Malmö Aviation och Sverigeflyg. Efter sammanslagning är de idag flygbolaget BRA.
 • Sedan år 2015 har BRA haft som ett av sina mål att bli fossilfria till 2030. Flera år innan de nationella målen.

Läs frågor och svar om biobränslebiljetter med BRA.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy