Alla ämnen
Biodrivmedel & Transport

BRA första flygbolaget med i regeringsinitiativet Fossilfritt Sverige

Svenska inrikesflygbolaget BRA har beviljats medlemskap i regeringsinitiativet Fossilfritt Sverige. Inga andra flygbolag är med i organisationen sedan tidigare.

BRA arbetar sedan 2015 aktivt mot ett fossilfritt inrikesflyg, med ambitiösa mål, bland annat halvering av utsläppen från sina passagerare till 2025. Bolaget arbetar även mot målet – ett fossilfritt flyg år 2030.

Flygbolaget BRA går med i Fossilfritt Sverige.
Flygbolaget BRA går med i Fossilfritt Sverige. Flygbolaget BRA går med i Fossilfritt Sverige.

– Vi vill vara med och driva arbetet framåt och visa att vi menar allvar när det gäller inrikesflygets möjligheter att bli fossilfritt, säger Anna Soltorp som är Hållbarhetsansvarig hos flygbolaget BRA.

Redan år 2009 blev BRA det första miljöcertifierade passagerarflygbolaget i världen, då under bolagsnamnen Malmö Aviation och Sverigeflyg. Sedan dess har bolaget arbetat för att minska utsläppen.

– Vi på BRA arbetar med två spår som bevisligen ger direkta utsläppsminskningar. Dels stora investeringar i nya flygplan som hos oss visar på minskningar med drygt 30 procent per passagerare och kilometer, dels biobränsle som redan nu används i alla våra flygplan i begränsad utsträckning men som vi vill ska öka, fortsätter Anna Soltorp.

 

Kort om flygbolaget BRAs arbete:

• Nya, klimateffektiva turbopropellerflygplan, utan höghöjdseffekter på 19 av 23 flyglinjer

• Nya, moderna jetflygplan kommer till BRA år 2020, då de äldre jetflygen pensioneras

• Testflyg mellan Bromma och Umeå med biobränsle år 2017 visade 65-procentig utsläppsminskning

• Erbjuder Grönt Avtal till alla företagsresenärer. Garanterar biobränsleanvändning

• Kundklubbsmedlemmar kan byta bonuspoäng mot biobränsle sedan 2017

• Alla BRAs egna tjänsteresor görs med fem procent iblandad biobränsle

•. Flyger alltid så rakt som möjligt utifrån myndigheternas gällande flygvägar

 

Om Fossilfritt Sverige

Fossilfritt Sverige startades som ett initiativ av regeringen inför klimatmötet i Paris 2015 med målet att Sverige ska bli ett av världens första fossilfria välfärdsländer. Fossilfritt Sverige är en plattform för dialog och samverkan mellan företag, kommuner och andra typer av aktörer som vill göra Sverige fritt från fossila bränslen. Initiativet samlar kunskapen och viljan i alla samhällssektorer och verkar för att synliggöra det klimatarbete som sker runt om i landet. Fossilfritt Sverige arbetar för att påskynda omställningen inte bara för att det är möjligt utan också för att det är ekonomiskt lönsamt.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy