Alla ämnen
Bioolja

Nu levererar Pyrocell 60 ton förnybar pyrolysolja till Preem varje dag

Nu levererar Pyrocell 60 ton förnybar pyrolysolja till Preem varje dag
Pontus Friberg, arbetande styrelseordförande i Pyrocell och Per Bill, landshövding i Gävleborg i samband med invigningen den åttonde december 2021.

Den första containern lastades vid anläggningen i Gävle den 10 december och anlände till Lysekil den 15 december 2021. Sedan slutet av mars i år levereras cirka 60 ton om dagen.

Sedan den 12 januari processar Preem pyrolysolja från Pyrocell kontinuerligt och tog i början av mars emot cirka 30 ton om dagen.

– Vi räknar med att kunna leverera det dubbla cirka 60 ton om dagen till Preem i slutet av mars. Sammanlagt hade Pyrocell levererat 1 600 ton olja till Preems raffinaderi i Lysekil den sjätte mars 2022, säger Pontus Friberg, arbetande styrelseordförande i Pyrocell.

Mellanlagring

Pyrolysoljan hämtas med tankbil vid Pyrocells anläggning och mellanlagras i cirka fyra veckor i en cistern på en av Preems depåer för att stabilisera produkten.

Efter det går produkten i tankcontainer på tåg, via Uddevalla, till Preemraff Lysekil.

Fakta

Om Pyrocell

Pyrocell ägs gemensamt av Setra och Preem. Företaget bildades 2018 utifrån affärsidén att producera bioolja från sågspån.

Pyrocells anläggning ligger vid Setra Kastet sågverk i Gävle. Där omvandlas sågspån, som är en restprodukt i Setras industriella process, till icke-fossil pyrolysolja.

Den 23 mars 2020 togs det första spadtaget för produktionsanläggningen och den 2 september 2021 startade produktionen.

Bensin och diesel

Vid raffinaderiet förädlas pyrolysoljan vidare till förnybar diesel och bensin.

– Samprocessning av pyrolysolja vid Preems raffinaderi har fungerat bra och produktionen har flutit på utan några speciella störningar, säger Dani Backteg, presschef på Preem.

Pyrocells anläggning är byggd för att producera runt 25 000 ton icke-fossil pyrolysolja per år. Det motsvarar cirka 17 000 personbilars årliga bränsleförbrukning.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy