Alla ämnen
Teknik & Utrustning

Ny lösning för askhantering i Härnösand

Saxlund och Fejmert har samarbetat för att leverera en lösning för att ta hand om och behandla aska från värmeverket i Härnösand.

Befuktad aska matas ut ur huset för att användas till att täcka en deponi.
Befuktad aska matas ut ur huset för att användas till att täcka en deponi. Befuktad aska matas ut ur huset för att användas till att täcka en deponi.

Härnösand Energi & Miljö har använt Fejmerts utrustning sedan många år för att befukta aska och behövde byta till en ny och större mixer. Den nya lösningen innebär att askmixern byggs in i ett litet hus som är inrett med inmatningsskruv, styrsystem, processutrustning och tvättmöjligheter.

Inne i huset finns askmixern, styrsystem, processutrustning med mera.
Inne i huset finns askmixern, styrsystem, processutrustning med mera. Inne i huset finns askmixern, styrsystem, processutrustning med mera.

– Huset har byggts av Hotab, som är en del av Saxlund, och står nu på en deponi några kilometer från värmeverket. Askan transporteras dit i en bulkcontainer och matas in med en skruv i huset där askan befuktas och stabiliseras för att sedan användas till att bygga ett bärlager över deponin. Bärlagret hindrar regnvatten att tränga ner i deponin och förorenas, förklarar Björn Bergström på Fejmert Mixer i Nyköping.

Mixern har en funktion för automatisk tvättning, något som förbättrar arbetsmiljön för den som ska sköta anläggningen. Vi håller nu på att utveckla en teknik för att kunna återvinna tvättvattnet och använda det i befuktningen och på så vis minimera vattenbehovet, säger Björn Bergström.

Från en bulkcontainer matas askan in i huset.
Från en bulkcontainer kan askan matas in i huset. Från en bulkcontainer matas askan in i huset.

 

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy