Alla ämnen
Biovärme

Ny modern fjärrvärmeanläggning nu igång i Edsbyn

Ny modern fjärrvärmeanläggning nu igång i Edsbyn
Solör har nu driftsatt den nya värmevärmeanläggningen i Edsbyn. Foto: Maria G Nilsson

För att säkra leveransen av fjärrvärme, få en effektivare verksamhet och högre verkningsgrad har en helt ny fjärrvärmeanläggning byggts i Edsbyn i sydvästra Hälsingland. Efter en intrimningsperiod av den moderna biopannan är nu den nya anläggningen i drift.

Hösten 2021 togs beslutet att investera i en helt ny fjärrvärmeanläggning i Edsbyn, där Solör Bioenergi sedan tidigare har verksamhet. Beslutet föregicks av flera års planeringsarbete där utgångspunkten var att den befintliga pannan från 1977 behövde ersättas med en modern biopanna. I arbetet ingick bland annat att finna den mest lämpliga placeringen av den nya anläggningen, där Solör har hittat en bra lösning tillsammans med Ovanåkers kommun.

Säkrar leveransen av fjärrvärme

Byggnationen påbörjades under 2022 och nu har den äldre pannan ersatts av den nya anläggningen som förutom panna och bränslelager även har plats för kontor och personalutrymmen.

– Satsningen i Edsbyn är på närmare 100 miljoner kronor och tryggar fjärrvärmeleveransen långsiktigt. Med denna moderna panna får vi ut mer värme per kubik biobränsle än tidigare, säger Johan Nåbo, projektchef på Solör Bioenergi.

Fuktiga bränslen, modern panna och minimala utsläpp

I anläggningen används fuktiga biobränslen, främst restprodukter från närliggande skogsindustri i form av bark, träflis, toppar och grenar. Den moderna pannan har en effekt på 6 MW och rökgaskondensor på 1,5 MW. Anläggningen är utrustad med den senaste reningstekniken för minimal påverkan på miljön.

– Vi är stolta över satsningen i Edsbyn och ser nu fram mot att fortsätta ge våra kunder en trygg värmeleverans med en modern anläggning rustad för framtiden, säger Henrik Frohm, regionchef inom Nordost på Solör Bioenergi.

Solör Bioenergi levererar sedan tidigare fjärrvärme till större industrier, en industripark, kontor, badhus, flerfamiljshus och villor i Edsbyn. Totalt uppgår leveransen till cirka 38 000 MWh per år.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy