Alla ämnen
Biodrivmedel & Transport

Ny uppgraderingsanläggning för biogas invigd i Eslöv

I början av oktober invigdes en ny uppgraderingsanläggning för biogas på Ellinge avloppsreningsverk i Eslöv.

Vårt rödbetsskal går från att vara organiskt avfall till värdefull, förnybar råvara. Och detta är möjligt tack vare den kraft det ligger i att samarbeta lokalt för att nå hållbar utveckling, säger Agneta Påander, CSR-direktör på Orkla Foods Sverige, på invigningen av biogasanläggningen i Eslöv.
Vårt rödbetsskal går från att vara organiskt avfall till värdefull, förnybar råvara. Och detta är möjligt tack vare den kraft det ligger i att samarbeta lokalt för att nå hållbar utveckling, säger Agneta Påander, CSR-direktör på Orkla Foods Sverige, på invigningen av biogasanläggningen i Eslöv. Foto: Cecilia Franck Vårt rödbetsskal går från att vara organiskt avfall till värdefull, förnybar råvara. Och detta är möjligt tack vare den kraft det ligger i att samarbeta lokalt för att nå hållbar utveckling, säger Agneta Påander, CSR-direktör på Orkla Foods Sverige, på invigningen av biogasanläggningen i Eslöv.

Bakom anläggningen ligger ett samarbete mellan VA SYD, E.ON, Orkla Foods Sverige och Eslövs kommun. Anläggningen tar tillvara rötgasen som uppstår i avloppsreningsverket och förädlar den till biogas som levereras till gasnätet och kunder i Eslöv. Produktionen beräknas bli cirka 12 GWh per år.

– I Eslövs kommun har vi beslutat oss för att bli fossilbränslefria år 2020. Den här satsningen är en viktig del i det arbetet. Tack vare samarbetet mellan kommunen och näringslivet kan vi nu i större utsträckning än tidigare tillvarata den biogas vi själva producerar genom rötning av avloppsslam och biologiskt avfall, säger Henrik Wöhlecke (M), kommunalråd, Eslövs kommun och ledamot i VA SYDs förbundsstyrelse.

Avloppsvatten från Eslöv blir tillsammans med processvatten och organiskt avfall från Orkla till rågas. Orkla står för cirka 85 procent av inflödet till avloppsreningsverket. Rågasen från avloppsreningsverket förädlas därefter till fordonskvalitet i E.ONs uppgraderingsanläggning. Sedan leds biogasen ut i Eslövs gasnät där både kommunen och Eslövsborna kan använda den, och kretsloppet är därmed slutet.

– Det är mycket glädjande att Orkla Foods Sverige, med våra organiska restprodukter såsom skal från potatis och rödbetor, kan vara med och möjliggöra en utökad användning av förnybar energi i Eslövs kommun, säger Agneta Påander, CSR-direktör på Orkla Foods Sverige. 


Denna text publicerades först i Bioenergi nr 5 – 2018 som du hittar i vårt e-tidningsbibliotek

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy