Jag ska vara några dagar på klimatmötet COP22 i Marrakesh i Marocko, den första stora återsamlingen efter att Parisavtalet antogs för ett år sedan. Den stora optimismen kring den klimatpolitiska processen har förbytts i oro efter det amerikanska presidentvalet på tisdagen. Donald Trump är en ”klimatskeptiker” och han vill lägga om kursen totalt för den amerikanska klimat- och energipolitiken. Han har sagt att han vill stryka Parisavtalet för USA:s del.
Donald Trump har på sina valmöten kallat klimatlarmen för lurendrejeri (hoax) och sagt att det ”är ett påhitt av kineserna för att göra amerikansk tillverkningsindustri mindre konkurrenskraftig”. Han omger sig med lobbyister från fossilbränsleföretagen, och de är redo att ta över de departement och myndigheter i Washington som hanterar energi- och klimatfrågorna.
Fenomenet Trump kastar en mörk skugga över Marrakesh. Under hösten hade den globala klimatprocessen kommit upp i högvarv. USA och Kina enades om en snabb gemensam ratificering av klimatavtalet och följdes av andra länder, som Brasilien och Japan. EU fick bråttom och genomförde ett snabbspår för ratificering på bara några veckor. Avtalet trädde formellt i kraft 4 november, 30 dagar efter att mer än 55 länder med mer än 55 procent av de globala utsläppen av växthusgaser hade skrivit på. Aldrig någonsin har ett globalt avtal gått igenom så snabbt. Det var till stor del president Barack Obamas förtjänst.