Alla ämnen
Opinion & debatt

Nytt i Svebiobloggen: En krigsförklaring mot bioenergin från EU-parlamentets gröna

Vilken biomassa får vi använda i den här högen om de gröna i parlamentet får bestämma? Högen består av buskar och träd som höjts bort längs åkrar och vägar. Foto: Kjell Andersson
Vilken biomassa får vi använda i den här högen om de gröna i parlamentet får bestämma? Högen består av buskar och träd som höjts bort längs åkrar och vägar. Foto: Kjell Andersson Vilken biomassa får vi använda i den här högen om de gröna i parlamentet får bestämma? Högen består av buskar och träd som höjts bort längs åkrar och vägar. Foto: Kjell Andersson

Den gröna parlamentsgruppens rapportör holländaren Bas Eickhout har kommit med sin rapport om Förnybartdirektivet. Det är en krigsförklaring mot oss som arbetar med bioenergi, och kunde ord för ord ha skrivits av Birdlife, Transport & Environment och Fern, de organisationer som driver kampanj mot bioenergin.

Frågan är nu hur de svenska miljöpartisterna tänker agera i EU-parlamentet, men också hur mycket de andra partigrupperna och ledamöterna i miljöutskottet tar intryck av Bas Eickhouts dokument. Kunskapen om bioenergins villkor är tyvärr bristfällig på många håll, och det finns stora risker att bioenergibranschen kommer att drabbas av restriktioner, byråkrati och kostnadshöjningar.

Världen och Europa står inför en gigantisk klimatutmaning. Utsläppen av fossil koldioxid måsta snabbt minskas. Läget för klimatpolitiken har allvarligt försämrats efter Donald Trumps beslut att lämna Parisavtalet. EU kan tillsammans med Kina ta ledningen i klimatpolitiken, men då krävs skärpt politik där alla medel används för att nå resultat.

Läs hela blogginlägget

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy