Alla ämnen
Opinion & debatt

Nytt i Svebiobloggen: Forskarna hittade 467 miljoner hektar hittills okänd skog

Det finns 467 miljoner hektar mer skog i världen än man tidigare vetat om. Det betyder att den globala skogsarealen är 11 procent större än man hittills trott!

Den skog det handlar om är visserligen gles skog i torra områden. Men det är en viktig ny kunskap, som bland annat kan hjälpa oss förstå det som kallas ”landsänkan” – den inbindning av kol (koldioxid) som hela tiden fortgår, och tar hand om en stor del av den koldioxid som skapas vid förbränning av fossila bränslen.

Nyheten fanns i en vetenskaplig artikel i Science den 12 maj, men har fått ganska lite uppmärksamhet. Professor Pekka Kauppi från Helsingfors universitet, en av Nordens ledande experter på världens skogar, tog upp nyheten i sin presentation vid ett seminarium på den stora europeiska bioenergikonferens som gått av stapeln nu i veckan i Stockholm (EUBCE 2017). Hans slutsats var att positiva miljönyheter har svårt att slå igenom. I debatten om miljö och klimat talar ju alla om avskogning. Då passar inte nyheten om mer och okänd skog inte så bra in i mönstret.

Läs hela blogginlägget

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy