Alla ämnen
Biokraft

Nytt i Svebiobloggen: Fjärrvärmens guldägg

Fjärrvärmen kan spela en mycket viktig roll i flera avseenden när det gäller svensk energi-, klimat- och säkerhetspolitik, och inte minst när det gäller att bygga ett hållbart cirkulärt och förnybart samhälle. Fjärrvärmeföretagen är nog inte fullt medvetna om vilka guldägg man sitter med – ett helt rede fullt av guldägg.

Jag tänker så efter Svebios konferens i Falun, Stora Biokraft- och Värmekonferensen, som blev en mycket inspirerande tillställning. Tack till min kollega Karolina Norbeck som lagt upp programmet och till Lena Lagestam från Borlänge som var moderator.

Det här är guldäggen. Det här klarar fjärrvärmen, och bara fjärrvärmen:

  • Att ge trygg lokal värmeförsörjning, som om den görs rätt kan hålla miljontals bostäder varma också vid en kris.
  • Att ge pålitlig lokal elförsörjning som ger en grundläggande elkapacitet i våra större tätorter, ger baskraft och balanskraft i ett förnybart elsystem och el när den bäst behövs.
  • Att fungera som renande njurar i den cirkulära ekonomin genom att förbränna det restavfall som inte kan materialåtervinnas och förvandla det till nyttig el och värme.
  • Att i framtiden fånga upp och lagra biogen koldioxid genom bioCCS och skapa koldioxidinfångning istället för koldioxidutsläpp.
  • Att på ett billigt sätt ta vara på lagrad solenergi genom att utnyttja biobränslen som annars inte skulle komma till nytta. Det ger lokala jobb och inkomster.

Läs hela blogginlägget

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy