Alla ämnen
Opinion & debatt

Nytt i Svebiobloggen: Övervikt, sockersjuka och EU:s förbud att använda socker för drivmedel

De medicinska forskarna varnar för en global diabetesepidemi orsakad av att en allt större del av världsbefolkningen lider av kraftig övervikt, fetma.

sugarcane

Samtidigt diskuterar man i EU den slutliga utformningen av Förnybartdirektivet för perioden 2020 – 2030, där en av huvudpunkterna är att sätta tak för eller till och med fasa ut all användning av så kallade ”mat-baserade” biodrivmedel. Dit räknas allt som görs av socker, stärkelse och vegetabilisk olja. Målet för politiken borde istället vara att begränsa den mänskliga överkonsumtionen av främst socker, men också andra kolhydrater och fetter. Då skulle folk må bättre och man skulle kunna tillverka mer biobränslen för att ersätta fossila bränslen.

I senaste numret av the Guardian finns en artikel om diabetesepidemin. Vid en vetenskaplig diabeteskonferens i Wien nyligen presenterades en global studie och prognos. Förra året var 14 procent av världsbefolkningen kraftigt överviktig (på engelska ”obese”) och 9 procent hade typ 2-diabetes, den typ av diabetes som direkt förknippas med övervikt och ohälsosam livsstil. Prognosen är att antalet kraftigt överviktiga kommer att öka till 22 procent av världsbefolkningen 2045, och att antalet typ 2-diabetiker kommer att öka till 14 procent. Var åttonde världsmedborgare kommer då att vara diabetiker orsakad av överkonsumtion av mat.

Läs hela blogginlägget

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy