Alla ämnen
Bioolja

Ökat intresse för att använda RME för uppvärmning

Sthlm Biodiesel är ett företag som växer snabbt, tack vare ett ökat intresse för att byta från fossil till förnybar olja för uppvärmning.

Christoffer Norén på Sthlm Biodiesel
Oljepannor är väldigt lätta att konvertera till RME, säger Christoffer Norén på Sthlm Biodiesel. Christoffer Norén på Sthlm Biodiesel.

– Vi ser ett ökat intresse för att använda RME för uppvärmning för att få till en övergång till hållbar energi, särskilt inom offentlig sektor. Det märks i de upphandlingar som kommunal och statlig förvaltning genomför. Vi har haft en stark tillväxt under det senaste året och levererar mer än 3 000 kubikmeter RME per år och fortsätter att satsa på en stark tillväxt. Vi hoppas på en fördubbling inom 18 månader, säger Christoffer Norén på Sthlm Biodiesel.

Energibolag och fastighetsägare

De flesta kunder är energibolag samt privata och offentliga fastighetsägare i hela landet, med tyngdpunkt i området från Gävle ner till Karlskrona. Den RME som Sthlm Biodiesel levererar används i större anläggningar som spetsbränsle, som komplement till fast biobränsle och i mindre anläggningar som huvudbränsle. Sthlm Biodiesel har några mindre industrikunder, framförallt inom livsmedelsindustrin. Företaget har tre personer anställda, men genom ett antal samarbeten med partners kan företaget erbjuda helhetslösningar, från besiktning innan konvertering till att sköta drift och underhåll efter bytet till förnybar olja.

Från villapannor till kraftvärmeverk

– Oljepannor är väldigt lätta att konvertera till RME i och med det inte behövs någon förvärmning och även en enkel brännare på en villapanna fungerar utmärkt med RME. För kunder som eldar fossil olja i sin bostad är detta ett utmärkt alternativ, och vi har några privatkunder trots att vi fokuserar mest på större anläggningar. Vi har några kraftvärmekunder med riktigt stora pannor som använder RME som reservbränsle. Men RME ligger i det högre kostnadsintervallet för biooljor. Stora anläggningarna som använder större mängder bränsle använder oftast biooljor med lägre kvalitet och lägre pris än RME.

Liten omställning

– Generellt sett är det en väldigt liten omställning som krävs för att gå från fossil olja till RME av den höga kvalité som vi tillhandahåller. Det behövs inga extra pumpar, ingen förvärmning, som biooljor av lägre kvalitet kan kräva. Även mindre brännare klarar av att drivas med RME. Vid en konvertering byter vi slangar och filter och ser till att brännarna är i ett bra skick generellt. Riktigt gamla brännare kan vi rekommendera att kunden byter ut. RME klarar temperaturer ner till minus 25 grader, för att klara lägre temperaturer krävs värmning av tanken, säger Christoffer Norén.

Konkurrerar med EO1

– Vi använder oss av flera olika leverantörer, dels svensktillverkad RME, dels använder vi oljebolagens utbud för att kunna korta leveranstider och minska transporter. Prismässigt ligger RME något över fossil olja just nu (mars). Men priset för RME närmar sig alltmer priset för fossil olja och jag tror att vi snart på allvar kan konkurrera med fossil olja, säger Christoffer Norén.

Omfattande tester

Sthlm Biodiesel har sedan tio år löpande kontakt med de flesta brännarleverantörer för att testa RME i deras produkter.

Vi har gjort omfattande arbeten tillsammans med ledande brännartillverkare för att säkerställa att produkten fungerar bra i deras brännare.

Nu har vi uppnått en riktigt bra kompetens kring det här tillsammans med servicetekniker och brännartillverkarna, säger Christoffer Norén.


Denna text publicerades först i Bioenergi nr 2-2016

Fakta

Om Sthlm Biodiesel

Sthlm Biodiesel är ett familjeföretag som startade 2009 och är inriktat på värmesektorn.

Antal anställda: Tre personer

Omsättning 2015: 31 miljoner kronor

Resultat (EBIT) 2015: 2,2 miljoner kronor

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy