Alla ämnen
Bioenergi i industri

Olvi Bryggeri i Finland brygger med bioenergi

Olvi och KPA Unicon undertecknade 21 september 2017 ett avtal om leverans av en ny ånganläggning till Olvis bryggeri i Iisalmi. Redan i januari överlämnade KPA Unicon anläggningen till Olvi. Leveransen består av en panna av Unicon Biograte-modell som kan producera upp till 4,5 MW ånga.

KPA Unicon har levererat anläggningen som producerar upp till 4,5 MW ånga till Olvi Bryggeri, baserat på biprodukter från träindustrin.
KPA Unicon har levererat anläggningen som producerar upp till 4,5 MW ånga till Olvi Bryggeri, baserat på biprodukter från träindustrin. KPA Unicon har levererat anläggningen som producerar upp till 4,5 MW ånga till Olvi Bryggeri, baserat på biprodukter från träindustrin.

Biobränslet är biprodukter från träindustrin, huvudsakligen bark, sågspån och flis. Ånga och värme från anläggningen används i produktionsprocessen i bryggeriet i Iisalmi. Olvi beställde en nyckelfärdig leverans inklusive ett servicekontrakt för att garantera en trygg leverans av förnybar energi baserat på närproducerat biobränsle.

Anläggningen startades andra januari 2018 och har gått som planerat förutom ett kortare tvådagarsstopp i februari för att göra mindre modifieringar. Anläggningen har klarat alla tester och uppfyllt beställarens krav.

Rökgaskondensering

Anläggningen tillverkades i KPA Unicons verkstad i Kiuruvesi och leveransen till Iisalmi gjordes i prefabricerade delar för att garantera hög kvalitet. Leveransen omfattade även KPA Unicons styrsystem som gör det möjligt att övervaka och styra anläggningen på distans. Anläggningen är också utrustad med rökgaskondensering för ge låga emissioner och ta tillvara värme från rökgaserna.

Lokal och förnybar energi

– Vi är glada och stolta över att kunna säga att den
energi som behövs för produktionen i Iisalmi kommer att vara baserad på lokal och förnybar energi. Ansvar för miljön är viktigt för Olvi och den nya energiinvesteringen kommer naturligtvis att stötta dessa värderingar. Mervärde uppstår också i och med att genomförandet av investeringen utförs av lokala företag med expertkunskap inom energi genom vår partner KPA Unicon, säger Lauri Multanen, produktionschef på Olvi.

Lokalt samarbete

– Det är en ära för oss att leverera den nya ånganläggningen till Olvi. Vi uppskattar Olvis traditioner, värdegrund och hållbarhetsarbete. Samarbetet mellan två företag i samma region och det faktum att vi kommer att stödja produktionsprocessen för Olvis utmärkta produkter förhöjer ytterligare projektet och serviceavtalet, säger Jussi Räty, projektledare på KPA Unicon.


Denna artikel publicerades först i Bioenergi nr 1-2018. Den går att läsa som e-tidning här.

Fakta

FAKTA

Investering: 5 miljoner euro
Bränslefördelning: 90 procent biobränsle, 10 procent olja
Effekt: 4,5 MW

Om KPA Unicon och Olvi Oy:

KPA Unicon är specialiserade på att leverera pannor och kraftvärmeverk baserade på biobränslen, returbränslen och fossila bränslen. Huvudkontoret ligger i Pieksämäki i Finland och tillverkning sker i Kiuruvesi och Lapua. Företaget har 250 anställda och en omsättning på 80 miljoner euro under 2017.

Olvis Bryggeri ligger i Iisalmi i Finland. Dessutom har Olvi bryggerier i Estland, Lettland, Litauen samt Belarus. Den totala produktionen under 2016 var 178 miljoner liter och omsättningen 119 miljoner euro. Antalet anställda var omkring 329 personer.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy