Alla ämnen
Bioenergi i industri

Sol, vind, vatten och pelletspanna ska driva Deromes nya husfabrik

Den stora solcellsanläggningen lyftes på plats på taket av den nya husfabriken med hjälp av en helikopter. Till våren kommer en pelletspanna att installeras i anslutning till fabriken.

När Deromes nya husfabrik i Värö, utanför Varberg, tas i drift kommer anläggningen drivas av solceller och energi från vind- och vattenkraft samt en pelletspanna. En solcellsanläggning på ca 6 600 kvm har installerats på taket och beräknas försörja hälften av fabrikens elförbrukning.

Den stora solcellsanläggningen lyftes på plats på taket av den nya husfabriken med hjälp av en helikopter. Till våren installeras en pelletspanna.
Den stora solcellsanläggningen lyftes på plats på taket av den nya husfabriken med hjälp av en helikopter. Till våren installeras en pelletspanna. Den stora solcellsanläggningen lyftes på plats på taket av den nya husfabriken med hjälp av en helikopter. Till våren installeras en pelletspanna.

– Det känns helt rätt att satsa på solceller och andra förnybara energikällor, säger Henrik Svahn, projektchef på Derome Plusshus. Att ta ansvar för miljön och arbeta för att minska vår miljöpåverkan är viktigt för oss.

Solcellsanläggningen på fabrikstaket blir Västsveriges största i sitt slag och kommer producera 625 000 kWh/år. Det är ungefär hälften av det husfabriken förväntas förbruka. Anläggningen är ett samarbete mellan Derome och Varberg Energi, där Varberg Energi kommer att sköta den tekniska och ekonomiska förvaltningen för solcellsanläggningen. Övrig el som behövs för husproduktionen produceras genom vind- och vattenkraft.

– Vi bygger våra hus i det mest miljövänliga byggmaterialet, trä och vi är stolta över att vi även kan tillgodose miljövänliga alternativ för energiförbrukningen, säger Henrik Svahn.

Pelletspanna för uppvärmning

Även uppvärmningen präglas av ett grönt förhållningssätt. Den drygt 22 000 kvm stora montagehallen ska värmas upp med en pelletspanna som installeras i anslutning till fabriken under våren.

– Derome producerar bioenergi i form av pellets och briketter och att vi nu även kan värma upp vår egen fabrik med biprodukter från träindustrin känns riktigt bra, säger Magnus Andersson, koncernchef för Deromegruppen.

Bostäderna som produceras i Deromes nya husfabrik ska tillverkas med modern volymbyggnadsteknik. Det innebär att bostäderna byggs i en så pass hög färdigställandegrad att slutkunden kan flytta in i sin bostad redan 10 veckor efter leverans. Med hjälp av den här tekniken kan Derome erbjuda unika bostäder med hög kvalitet, till priser som slutkunden har råd att betala.

 

Fakta om Deromegruppen

Företaget har anor från 1946 då Karl Andersson startade första cirkelsågen i halländska Derome. Idag driver tredje generationen av ägarfamiljen Deromegruppen, som är Sveriges största familjeägda träindustri med 2000 medarbetare. Omsättningen beräknas uppgå till 7,5 miljarder kronor under år 2018.

Deromegruppens verksamheter avser skogs- och träindustri med fyra egna sågverk, bygghandelsverksamhet, hustillverkning, produktion av trätakstolar, bioenergi, emballage, byggkomponenter, markexploatering samt förvaltning av lägenheter och lokaler i eget innehav. Deromegruppen har en omfattande export av sågade och förädlade trävaror och prefabricerade villor.

Produktionsanläggningar finns i Anneberg, Derome, Halmstad, Kalix, Kinnared, Kristinehamn, Mjölby, Okome, Skellefteå, Tanumshede och Varberg. Bygghandelsverksamhet finns på ca 40 orter och säljkontor för A-hus finns på ca 20 orter i Sverige. Takstolstillverkning sker även i Norge och Tyskland.

Varumärken som ingår i Deromegruppen är även A-hus och Varbergshus.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy