Alla ämnen
Biodrivmedel & Transport

Över 90 procent av fordonsgasen är förnybar

Andelen biogas i fordonsgasen fortsätter att öka. Ny statistik från SCB visar att den förnybara andelen ligger på drygt 90 procent. Dessutom pekar nybilsregistreringen för juli på att införandet av bonus malus-reglerna redan kan ha fått effekt på gasbilsförsäljningen.

Statistik för första halvåret 2018 som SCB presenterar 17 augusti visar att andelen biogas i fordonsgasen är uppe i 90,8 procent.

– Branschens mål är att vi ska ha 100 procent biogas i fordonsgasen till år 2030. De nya siffrorna visar att vi är på god väg, och det är givetvis mycket glädjande. På det här området är Sverige världsledande. Men om vi ska nå våra ambitiösa klimatmål behöver biogasmarknaden fortsätta att utvecklas. Regeringens biogasutredning har en nyckelroll för en sådan utveckling, säger Maria Malmkvist, vd för Energigas Sverige.

– Biogasen är en viktig pusselbit för att klara transportsektorns klimatutmaning. Vi tror på en ökad efterfrågan på gasbilar, och därmed på biogas, nu när bonus malus har införts. Dessutom visar tunga transporter, industrin och sjöfarten stort intresse för biogas, säger Maria Malmkvist.

Exempel på biogasbil. Med Audi fordonsgas i tanken, lyckas Audi g-tron kombinera sportighet och design med hållbar långdistanskörning på förnybar energi.
Exempel på biogasbil. Med fordonsgas i tanken, lyckas Audi g-tron kombinera sportighet och design med hållbar långdistanskörning på förnybar energi. Exempel på biogasbil. Med Audi e-gas i tanken, lyckas Audi g-tron kombinera sportighet och design med hållbar långdistanskörning på förnybar energi.

Läs Bioenergis test av Audi A5 Sportsback g-tron

Bonus Malus ger redan effekt

Nybilsregistreringen indikerar att de nya reglerna kring klimatbonusbilar, där gasbilar får ett stöd på 10 000 kronor, redan har fått effekt. I juli i år registrerades 290 gasbilar. Samma siffra 2017 var 158. Det innebär en ökning med 84 procent.

Mer statistik från Energigas Sverige

 

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy