Alla ämnen
Pellets

8 av 10 vill värma bostaden med svensk skog

8 av 10 svenskar vill ersätta el och olja med restprodukter från svensk skog för att värma bostäder. Det visar en Sifoundersökning som bioenergiföretaget Scandbio beställt.

– Det finns en outnyttjad potential i att använda restprodukter från svensk skog, säger Scandbios vd Peter Granborn.

8 av 10 svenskar vill ersätta el och olja med restprodukter från svensk skog för att värma bostäder.
8 av 10 svenskar vill ersätta el och olja med restprodukter från svensk skog för att värma bostäder. 8 av 10 svenskar vill ersätta el och olja med restprodukter från svensk skog för att värma bostäder.

Bioenergiföretaget Scandbio har låtit Sifo fråga 1 000 svenskar om hur de vill att bostäder ska värmas upp. Fler än 8 av 10, 83 procent, vill att restprodukter från svensk skog användas för att ersätta el och olja.

– Förnybar energi är nyckeln i klimatomställningen. Scandbio gör träpellets av restprodukter från svensk skog. Det är en långsiktigt hållbar energilösning för villaägare, lägenhetsinnehavare och fjärrvärmeverk, säger Peter Granborn.

Sveriges elsystem är dimensionerat för att klara de kallaste dagarna på året. Genom att värma bostäder med biovärme i stället för med el slipper elproducenterna de effekttoppar som bara uppstår några enstaka dagar om året och som gör systemet onödigt dyrt.

– Att använda restprodukter från skogs- och träindustrin ger verklig miljönytta, det är att utnyttja jordens resurser och ekosystem på ett hållbart sätt, säger Peter Granborn.

I dag avverkas bara 75 procent av svensk skogs årliga tillväxt. Det finns med andra ord en outnyttjad potential i svensk skog.

Om Sifoundersökningen

Ska restprodukter från svensk skog användas för att ersätta el och olja till uppvärmning av bostäder?

Ja, absolut: 40 procent
Ja, kanske: 43 procent
Nej, tveksam: 5 procent
Nej, absolut inte: 1 procent
Vet ej: 11 procent

Frågan ställdes av Sifo till en webbpanel av 1 000 svenskar spridda över hela landet. Undersökningen genomfördes den 7–16 september 2017.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy