Alla ämnen
Karriär

Pernilla Winnhed: ”Att vara en del av den cirkulära bioekonomin känns väldigt viktigt”

Pernilla Winnhed: ”Att vara en del av den cirkulära bioekonomin känns väldigt viktigt”
Pernilla Winnhed, näringspolitisk chef på LRF. Foto: Jon Alexandersson

Svebio välkomnar Pernilla Winnhed som ny styrelsemedlem. För Bioenergitidningen berättar hon om arbetet på LRF och hur hon skulle vilja att bioenergibranschen utvecklas i framtiden.

Vad gör du på jobbet som näringspolitisk chef?

– Jag leder en avdelning som arbetar med att skapa förutsättningar för att företag inom de gröna näringarna ska ha möjlighet att skapa tillväxt och lönsamhet i hela landet. Vi bedriver framför allt näringspolitiskt arbete, kunskapsspridning och samverkan med andra delar av samhället på olika sätt, berättar Pernilla.

– Vi arbetar både nationellt och i Bryssel, och i nära samarbete med LRF:s regionala verksamhet. Det är en stor bredd av frågor vi arbetar med. Jordbrukspolitiken är så klart central, men även annan näringspolitik som exempelvis skatter, forskning och utveckling, livsmedelsförsörjning, miljöfrågor och inte minst energiförsörjningen. De gröna näringarna är en stor energianvändare men också i allt ökande utsträckning producenter av energi, inte minst bioenergi.

Lång erfarenhet i energibranschen

Pernilla har ett gediget CV. Hon har tidigare arbetat som bland annat enhetschef på Energimyndigheten, departementsråd i Regeringskansliet och kommer närmast från en roll som vd för Energiföretagen Sverige.

– Jag har tidigare arbetat med analyser, policyutveckling och ledarskap inom energisektorn. I mina tidigare roller och dryga 25 år med energifrågorna har jag bland annat deltagit i skapandet av elcertifikatssystemet, förhandlingar och implementering av RED I och II, säger Pernilla.

Vad hoppas du kunna göra som styrelsemedlem i Svebio?

– Jag hoppas kunna bidra till Svebios arbete med att skapa förutsättningar för ökad bioenergianvändning och produktion och ser att min erfarenhet från policyutveckling, energisektorn och nu de gröna näringarna kan komma till god nytta, menar Pernilla.

Hur skulle du vilja att bioenergibranschen ser ut i framtiden?

– Bioenergin har stora möjligheter och jag tror på en ökad produktion och användning av bioenergi framöver. Jag skulle vilja se en innovativ bransch som utvecklar lösningar för ett fossilfritt samhälle där vi också stärker vår inhemska energiförsörjning. Att vara en del i utvecklingen av den cirkulära bioekonomin känns väldigt viktigt och vi har fortsatt en stor utmaning att öka acceptansen för bioenergin på EU-nivå, säger Pernilla.

Vad tänker du om läget för biogasen i dag?

– Det är supertufft och en katastrof att förutsättningarna ändrats så snabbt och att situationen är så osäker. Det behövs handling snabbt från myndigheter och regering för att återställa situationen och skapa stabilitet. Företag, miljö och vår beredskapsförmåga blir annars lidande. Det behövs både ageras på kort sikt för att lösa den akuta situationen för många företag, men också ett långsiktigt helhetsgrepp om biogasens konkurrenskraft, säger Pernilla.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy