Alla ämnen
Biodrivmedel

Preem satsar på HVO och SAF

Preem satsar på HVO och SAF
Henrik Rådberg, chef för Preems avdelning Nya Möjligheter, berättar att bolaget kommer satsa mer på hållbart flygbränsle framöver. Foto: Preem/ Pixabay

Senast år 2035 ska Preem vara ett klimatneutralt bolag med nettonollutsläpp i hela värdekedjan. Henrik Rådberg, chef för Preems avdelning Nya Möjligheter, berättar för Bioenergitidningen om hur detta ska gå till.

Ett fel inträffade

Du är inloggad som prenumerant på Bioenergitidningen, men nånting är fel.

På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till och mer information.

Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår support.

Var vänlig ladda om sidan

Vi kunde inte säkerställa om du är inloggad eller inte. Var vänlig ladda om denna sida.
Bioenergitidningen premium

Vill du läsa hela artikeln?

Endast inloggade prenumeranter och medlemmar i Svebio kan läsa allt innehåll på bioenergitidningen.se
Som prenumerant får du:
  • Premiumkonto med inloggning
  • Full tillgång till låsta artiklar
  • Full tillgång till kartor och översikter
  • Arkivet med E-tidningen Bioenergi sedan 2014
  • Välj månadsbetalning eller årsbetalning

– Sedan år 2020 har vi på Preem genomfört ett antal viktiga prioriteringar kopplade till omställningen och fokus ligger nu helt och hållet på projekt och initiativ som aktivt bidrar. Vårt mål är att producera 2,5 miljoner kubikmeter förnybart år 2026, och det dubbla 2035, säger Henrik Rådberg.

Preem satsar nu på ett antal projekt inom HVO och SAF – bränslena med störst efterfrågan de kommande åren, enligt drivmedelsbolaget. Men längre fram planerar man även lösningar för sjöfarten.

Hur påverkar försäljningen av Preem era fortsatta satsningar på hållbara drivmedel?

– Preems verksamhet pågår precis som vanligt. Vår strategi och våra planer ligger fast, och vi har fullt fokus på vår operativa verksamhet och vår strategiska omställning mot 2035 – då vi ska uppvisa en klimatneutral värdekedja, från råvara till användarled, berättar Henrik Rådberg.

Tre stora omställningsprojekt

I dagsläget har Preem tre stora omställningsprojekt. Synsat-projektet, som just nu pågår i Lysekil, med målet att genom samprocessning årligen kunna producera upp till en miljon kubikmeter förnybart bränsle. Projektet ska vara färdigt till sommaren 2024.

– Med den ombyggda Synsat-anläggningen räknar vi med att minska de resulterade utsläppen i användarled med ungefär två miljoner ton koldioxid per år, säger Henrik Rådberg.

Ett annat projekt, som också är beläget i Lysekil, är ICR-projektet. Där planerar Preem att modifiera den befintliga ICR-anläggningen för produktion av produkter med förnybart innehåll. En förbehandlingsanläggning som förbereder den förnybara råvaran för raffineringsprocessen ska byggas.

– Här inväntar vi investeringsbeslut senare i vår. Planen är att påbörja byggnationen under 2024 med sikte på slutförande under 2026. ICR-projektet ökar Preems förnybara produktion med cirka 1,3 miljoner kubikmeter HVO och SAF, berättar Henrik Rådberg.

Det tredje stora projektet som Preem ska satsa på är HVO-projektet i Göteborg. Enligt Henrik Rådberg planeras ett investeringsbeslut 2025 och planen är att ha en färdig anläggning för total HVO- och SAF-produktion om cirka en miljon kubikmeter innan år 2030.

Hur påverkas era beslut av den sänkta reduktionsplikten?

– Preems planer ligger fast trots beslutet om sänkt reduktionsplikt och vi ser gärna att våra svenska produkter efterfrågas och säljs på den svenska marknaden. Preem erbjuder nu HVO100 på stationer, till storkunder och återförsäljare, men vi kommer också att söka avsättning för produkterna på andra marknader, främst i Nordeuropa, där vi ser en ökad efterfrågan, avslutar Henrik Rådberg.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy