Alla ämnen
Biodrivmedel

Preems ägare utvärderar försäljning av bolaget

Preems ägare utvärderar försäljning av bolaget
Preem är Sveriges största drivmedelsföretag och Skandinaviens största producent av avancerade förnybara drivmedel.

Preems ägare, Schejk Mohammed Hussein Al Amoudi meddelar att man nu ska utvärdera en potentiell försäljning av Preem AB.

Preems ägare går ut med att styrelsen för bolaget Corral Petroleum Holdings AB (“CPH”) får i uppdrag att utvärdera strategiska alternativ för en potentiell försäljning av Preem Holding AB/Preem AB.

Kan sälja 100 procent av aktierna

Den potentiella försäljningen av aktier i företaget kan, men behöver inte, innefatta 100 procent av aktierna i företaget.

Styrelsen avser att genomföra en grundlig och tidsmässigt lämplig process som tar hänsyn till företagets intressenter, däribland intresset att stärka koncernens finansiella ställning som helhet och ägarens uttalade intresse av att förbereda för en ordnad succession inom familjen Al Amoudi.

– Ledningen är på god väg att genomföra den mest ambitiösa och kritiska planen i Preems historia. Företaget har som ambition att öka produktionskapaciteten av förnybara drivmedel betydligt under de kommande åren. Företaget har satt som mål att producera 5 miljoner kubikmeter biodrivmedel och uppnå en klimatneutral värdekedja till år 2035, säger Jason Milazzo, styrelseordförande för CPH och fortsätter:

– Detta skulle positionera företaget som en av de ledande producenterna av förnybara bränslen i Europa, ett ambitiöst mål och en industriell omställning som kräver ett långsiktigt perspektiv och orubbligt engagemang.

Fakta

Preems ekonomi

Preem Holding AB har en stark finansiell position efter att under 2022 redovisat 161 miljarder kronor i försäljning och ett rörelseresultat på 14,8 miljarder kronor.

Företaget fortsätter att leverera starka resultat under 2023 och hade per sista juni 2023 en total likviditet på 16 miljarder kronor och en nettoskuldsättningsgrad på 0,3x.

Källa: Corral Petroleum Holdings AB

Roll som kritisk infrastruktur

Processen kommer även att ta hänsyn till att Preem betraktas som kritisk infrastruktur i Sverige.

Preem AB/Preem Holdings AB regleras redan idag av Säkerhetsskyddslagen och en potentiell transaktion kommer att granskas enligt den svenska förordningen om granskning av utländska direktinvesteringar (FDI), som träder i kraft den 1 december 2023.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy