Alla ämnen
Biokraft

Pressmeddelande från Svebio: Ta ansvar nu för ett stabilt elsystem

– Politikerna måste ta ansvar nu för att vi ska få ett elsystem som håller både när det är kallt och när det inte blåser och som garanterar leverans dygnet runt. Elcertifikatsystemet måste reformeras så att det belönar förnybar elproduktion som alltid finns till hands och kan styras.

Vi som arbetar med biokraftvärme kan ge ett stort och tryggt bidrag till Sveriges elförsörjning. Men för att vi ska kunna investera och producera måste vi få rätt villkor. Det sade Karin Medin, VD i Söderenergi och ordförande i Svebio, Svenska Bioenergiföreningen, när hon talade på Stora Biokraft- och Värmekonferensen på Scandic Foresta, Lidingö.

– I energiöverenskommelsen mellan fem partier i somras enades man om följande: ”En stor utmaning är att förändra energipolitiken från att enbart fokusera på levererad mängd energi (TWh) till att även se till att det finns tillräckligt med effekt (MW)”. Trots denna överenskommelse om ändrad inriktning har Energimyndigheten lagt ett förslag om det framtida elcertifikatsystemet som innebär att ytterligare 18 TWh ska produceras med oförändrade regler.

– Det är inte acceptabelt. Politikerna i Energikommissionen måste fullfölja sin överenskommelse från i somras och se till att vi får en förändring av elcertifikatsystemet. Annars bygger vi in ökad obalans och skapar ett onödigt dyrt och otryggt elsystem för våra kunder, betonade Karin Medin.

Stora Biokraft- och Värmekonferensen anordnas av Svebio och hålls på Scandic Foresta, Lidingö, 8 – 9 november och samlar cirka 200 deltagare från den svenska bioenergibranschen. Konferensen har inletts med studiebesök på Fortum Värtanverket. Bland övriga talare finns Anders Egelrud, VD Fortum Värme, Mikael Odenberg, generaldirektör Svenska Kraftnät och Paul Voss från Euroheat & Power, den europeiska fjärrvärmeorganisationen.

För ytterligare information kontakta Karin Medin, 076-8033510, Svebios VD Gustav Melin, 070-5244400, eller Svebios kommunikationschef Kjell Andersson, 070-4417192.


Läs pressmeddelandet och följ Svebio på MyNewsdesk

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy