Alla ämnen
Biodrivmedel & Transport

Redovisning av kontrollstation för reduktionsplikt tidigareläggs

Redovisning av kontrollstation för reduktionsplikt tidigareläggs

Regeringen har beslutat att ändra Energimyndighetens uppdrag att ta fram underlag för kontrollstation 2022 för reduktionsplikt på bensin, diesel och flygfotogen. Anledningen är att regeringen vill snabbare kunna hantera de förslag som kommer med Energimyndighetens redovisning.

Den 14 mars presenterade regeringen ett åtgärdspaket för att möta prisökningar på el och drivmedel till följd av Rysslands invasion av Ukraina. En av åtgärderna som aviserades var en frysning av reduktionsplikten för bensin och diesel till 2022 års nivåer under nästa år.

Regeringen avsåg också att tidigarelägga redovisningen av uppdraget att se över om reduktionsnivåerna för bensin, diesel och flygfotogen för åren 2024-2030.

Regeringen har nu beslutat att tiden för delar av uppdraget förkortas. De delar av uppdraget som rör frågan om reduktionsnivåerna för bensin och diesel för åren 2024–2030 ska i stället redovisas senast den 15 september 2022 för att snabbare kunna hantera de förslag som Energimyndigheten kommer in med.

Fakta om reduktionsplikt

Med reduktionsplikt menas att drivmedelsleverantörer varje år måste minska växthusgasutsläppen från bensin och diesel genom inblandning av hållbara biodrivmedel. Detta har stor potential att minska utsläppen av växthusgaser från transportsektorn och arbetsmaskiner, vilka tillsammans står för nära 40 procent av Sveriges utsläpp av växthusgaser. Reduktionsplikten gör det möjligt att minska utsläppen från befintlig fordonsflotta.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy