Regeringen fortsätter med gödselgasstödet även under det sista kvartalet av 2023. För att budgeten inte ska begränsa stödnivån för företagen tänker regeringen också i en kommande budgetproposition föreslå att medel tillförs.
– Vi är väl medvetna om branschens utmaningar och har jobbat hårt med frågan. Därför är jag glad att i dag kunna meddela att regeringen avser att erbjuda ett stöd motsvarande gödselgasstödet även under det sista kvartalet 2023. Regeringen avser också i en kommande budgetproposition föreslå att medel tillförs för att budgeten för gödselgasstödet inte ska begränsa stödnivån för företagen, säger landsbygdsminister Peter Kullgren i ett pressmeddelande.
Den fortsatta hanteringen av gödselgasstödet från och med 1 januari 2024 kommer beredas i Regeringskansliet.
Fakta
Om Gödselgasstödet
Gödselgasstödet inrättades som ett pilotprojekt 2014 för att främja biogasproduktionen från gödsel. Stödet ger både samhälls- och företagsvinster genom produktion av förnybar energi, minskade metangasutsläpp från djurproduktionen, rötrest med lättillgänglig näring och stärkt beredskap och minskat fossilberoende på jordbruksföretagen.
Den sista stödperioden för gödselgasstödet i sin nuvarande form avslutas sista september i år och regeringen avser att erbjuda ett stöd motsvarande gödselgasstödet även under det sista kvartalet 2023.
Källa: Regeringskansliet
Ska öka produktionen av biogas
Gödselgasstödet finns till för att främja svensk produktion av biogas gjord av gödsel.
Att röta gödsel i en biogasanläggning gör nytta för miljön och klimatet på två sätt: Metangasutsläppen från jordbrukets gödsel minskar och fossila energikällor kan bytas ut mot förnybar biogas, uppger Energigas Sverige.
En producent kan få ersättning på upp till 40 öre per kWh biogas producerad från gödsel. Ersättning söks hos Jordbruksverket.
– Det är en lättnad att regeringen förlänger gödselgasstödet under det sista kvartalet i år. Lantbrukarna har det oerhört tufft idag, efter att skattebefrielsen på biogas plötsligt slopades i mars på grund av en olycklig EU-dom. Det ekonomiska lidandet är enormt och många är oroliga att de ska förlora sina livsverk. Det här var en helt nödvändig och mycket efterlängtad krisåtgärd från regeringen, säger Maria Malmkvist, vd för Energigas Sverige.
Fortsatt behov av skattebefrielsen för biogas
Men enligt Energigas Sverige är stödet inte tillräckligt för att ersätta behovet av den forna skattebefrielsen på biogas. De menar att regeringen fortsatt måste jobba för att återinföra skattebefrielsen för biogas och biogasol.
– Lantbrukare, liksom privata och kommunala företag, som har investerat i biogastekniken har rört sig i precis den riktning som politiken har pekat. Det är inte rimligt att de här aktörerna ska vänta ett till två år på en skattebefrielse som hade kunnat vara återinförd redan i dag om regeringen hade agerat snabbare, säger Maria Malmkvist.