Alla ämnen
Biodrivmedel & Transport

Regeringen vill se minskade utsläpp från arbetsmaskiner

Regeringen ger Transportstyrelsen i uppdrag att analysera förutsättningarna för att utveckla registerföringen av arbetsmaskiner. Syftet är att skapa bättre möjligheter att bland annat kontrollera arbetsmaskiners utsläpp av växthusgaser och luftföroreningar. Uppdraget bygger på en överenskommelse mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna.

Arbetsmaskiner, till exempel traktorer, grävskopor och truckar, står för ungefär sex procent av Sveriges klimatpåverkan och utsläppen har ökat sedan 1990. Men det saknas i dag kunskap om vissa maskiner i Sverige, som vilken typ av motorer de har, var de kommer ifrån och hur de används. Transportstyrelsen får därför i uppdrag att analysera förutsättningarna för att utvidga registreringsplikten för vissa maskiner. Syftet är att skapa bättre möjligheter till styrning, kontroll och uppföljning av bland annat arbetsmaskiners utsläpp av växthusgaser och luftföroreningar.

Utökad registreringsplikt

Transportstyrelsen ska om det är lämpligt utifrån analysen, även föreslå hur en utvidgad registreringsplikt för arbetsmaskiner kan utformas och finansieras.

Uppdraget är en del av regeringens klimatpolitiska handlingsplan, där regeringen identifierat att uppföljningen av utsläpp från arbetsmaskiner behöver förbättras för att skapa förutsättningar för styrning mot minskade utsläpp.

Uppdraget ska redovisas senast den 1 oktober 2022.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy