Alla ämnen
Pris & marknad

Rekordlåga elpriser och höga biobränslepriser gav lägre resultat

Rekordlåga elpriser och höga biobränslepriser gav lägre resultat
Ylva Andersson, vd, Jämtkraft. Foto: Jämtkraft/Kai Lundin

Efter ett år med historiskt låga elpriser blev Jämtkrafts resultat efter skatt 212 miljoner kronor för 2024, varav 50 miljoner kronor föreslås som utdelning till ägarkommunerna. Bolaget har vidtagit åtgärder för att hålla lönsamheten uppe för att klara de investeringar som är planerade de kommande åren.

– Under 2024 har vi inte bara haft låga elpriser i vårt elprisområde utan också perioder med negativa elpriser. Vi arbetar hårt med att anpassa vår produktion efter dessa förhållanden, men det är ändå oundvikligt att det påverkar våra intäkter kraftigt, säger Jämtkrafts vd Ylva Andersson.

Inflation och prisökningar på biobränsle

Jämtkraft har även sett fortsatt ökade priser på det biobränsle som bolaget använder i sin fjärrvärmeverksamhet, vilket sätter en mycket stor press på den affären. Även material och utrustning som behövs till Jämtkrafts verksamheter har ökat kraftigt i pris på grund av inflation och global efterfrågan. Lönsamhet är därför företagets fokus framåt säger Ylva Andersson.

– Vi fortsätter att fokusera på att utveckla det energisystem som vi ansvarar för i syfte att skapa värde och tillväxt för våra ägarkommuner. Det kräver en fortsatt hög investeringstakt där vi behöver vara noga med att fatta bra beslut och arbeta för att minimera påverkbara kostnader.

Lugnviksverket Jämtkraft Östersund
Jämtkrafts biokraftvärmeverk i Lugnvik. Foto: Jämtkraft/Victor Agestam Lugnviksverket Jämtkraft Östersund

Negativa elpriser

Åren 2022 och 2023 visade en ny trend på elmarknaden med kraftigt varierande priser och fler timmar med negativa elpriser. För den som producerar el betyder ett negativt elpris att man får betala för att mata ut el på elnätet.

År 2022 hade elprisområde 2, där Jämtlands län ingår, 30 timmar med negativa elpriser. 2023 steg antalet till cirka 400 timmar och 2024 blev det cirka 700 timmar. Orsaken till negativa elpriser är att utbudet av el stundtals överskrider efterfrågan samt att det finns en begränsad möjlighet att exportera el söderut.

Problematisk utveckling

Eftersom Sverige behöver öka sin produktion av förnybar el, är prisutvecklingen problematisk då det påverkar investeringsviljan i ny elproduktion. Samtidigt är låga elpriser positivt för alla elkonsumenter.

– Låga elpriser i vårt område är förstås bra för alla som bor här. Det kan kännas rimligt att invånare i en region som har investerat mycket i förnybar energiproduktion får ett lågt elpris. Samtidigt måste den som producerar el få avkastning på sina investeringar som ju görs i både ny produktion och underhåll av befintlig, säger Jämtkrafts styrelseordförande Anders Sundin.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy